Lovacskázó filozófus vagy a világ bohóca?

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója Gu Ja-Hyoung <em>PSY, a lovacskázó filozófus</em>&nbsp;című könyvéről.</strong></p>

A popkultúrában egy ideje a k-pop (koreai popzene) fújja a passzátszelet. Túl sokan, túl sokszor és túl könnyen írják ma le, hogy valaki felrobbantotta az internetet. Milyen kifejezést használnának ők vajon PSY-re, akinek 4 perc 12 másodperces videoklipje átlépte a kétmilliárdos nézettségi határt? A klip kiakasztotta a YouTube számlálóját, és újra kellett írni a szoftvert.

Gu Ja-Hyoung, a szöuli zenekritikus könyvet szentelt a koreai popkultúra egyik legnagyobb dobásának. A szerző annak is utánajár, hogyan vált a Gangnam Style a nagymenőség szimbólumává, miként lett a lovacskázós tánc világjárvány. Az őrült tánc pillanatok alatt óriási internetes mémvihart generált, elképesztő kulturális hatása föltérképezhetetlen. Hirtelen az egész világ járni kezdte a Gangnam Style-t, paródiák sora keletkezett (Norway Style, Police Style, Thai Style, Ball Style stb.). Kétségkívül az egyik legemlékezetesebb, legeredetibb Aj Vej-vej kínai ellenzéki művész performansza volt, aki bilinccsel ropta; Magyarországon is tiltakoztak a lovacskázással művészetpolitikai döntés ellen. Az egész világ, popikonoktól Obamáig PSY dalára ugrált.

A könyv nagyon erősen törekszik arra, hogy a leghíresebb k-pop-sztárt a világzene történetében elhelyezze. Az egyik legnagyobb gond a szöveggel, hogy érződik rajta, sebtében dobták össze: kiforratlan, fésületlen, ismétléseket találunk benne. Sajnos a fordítás sem jeleskedik, például ugyanazt a dalrészt két változatban is olvashatjuk stb. A szerző hasonlatai, párhuzamai – Rilke, Munch, Jézus – erőltetettek, nem megalapozottak, továbbá nem egészen világos, ki a könyv célközönsége. Kár, mert maga a jelenség roppant izgalmas, és a fülszöveg, a tartalomjegyzék is sokkal többel kecsegtetett.

Gu Ja-Hyoung: PSY, a lovacskázó filozófus. Fordította: Rákócza Richárd. Könyvmolyképző Kiadó, 2014. 240 oldal.

Értékelés: 3/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?