Listavezetőt csinálnának a káromkodós karácsonyi dalból

dd

A múlt csütörtökön, 65 évesen elhunyt Shane MacGowan írta a zenetörténet „legőszintébb” karácsonyi dalát. A Fairytale of NewYork 1987-ben a brit lista második helyéig jutott, a rajongók a zenész emlékére most megkísérlik a csúcstámadást.

MacGowan özvegye, Victoria Mary Clarke is támogatja az ötletet, sok helyen nyilatkozta, hogy szeretné, ha a dal végre listavezető lenne, mivel anno csak egy hajszállal előzte meg a Pet Shop Boys duó Always On My Mind-ja. Ehhez az kell, hogy minél többen streameljék a különböző platformokon, és a rajongók szorgalmasan nyomkodják is az ismétlőgombot – ez derül ki a külön e célra létrehozott Facebook-csoport adataiból. A Fairytale of New York egy hét alatt tizenöt helyet lépett előre, jelenleg harmadik a UK Christmas Top 40 kislemezlistán.

Az ír népi dallamokat punkkal elegyítő The Pogues a dal felvételénél először dolgozott vendégénekesnővel: Kirsty MacColl és Shane MacGowan egy Írországból New Yorkba költözött fiatal pár karácsonyi veszekedését adják elő, rendkívül meggyőzően. Kiderül belőle, hogy semmi sem sikerült, amit az ígéret földjén elterveztek, és egymást okolják a kudarcért. A sok trágár kifejezés miatt még manapság is rendszeresek a botrányok a dal körül, mivel a BBC rádiócsatornáinál mindig akad egy-egy műsorvezető, aki kijelenti, hogy nem hajlandó lejátszani a karácsonyi időszakban.

A Fairytale of New York kultikus sláger lett. Sokak szerint ez a legőszintébb, legrealistább karácsonyi dal, mert a társadalom peremén tengődőkről szól. A The Pogues több számában felbukkannak az élet nagy vesztesei, a drogosok, a prostituáltak és a kocsmatöltelékek. MacGowan, aki mélyszegénységben nőtt fel Kent külvárosában, a punkszcéna sztárja lett. Önpusztító életvitelével megtestesítette mindazt, amiről énekelt, zenésztársai szerint szinte soha nem lépett fel józan állapotban, és egy idő után a közönség már el is várta, hogy whiskysüveggel jelenjen meg a színpadon.

A The Pogues Londonban alakult 1982-ben, csupán két ír származású taggal, de ez nem zavarta a rajongókat, akik Dublinban és Belfastban is sajátjuknak érezték az általuk kitalált ír-punk stílust. Alkoholproblémái miatt 1991-ban kitették a bandából, és a korábban furulyán játszó Spider Stacy került a helyére.

Az ikonikus dalszerző-előadót holnap temetik Dublinban.

Ujszó videó
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?