Lilo és Stitch – a csillagkutya

A Walt Disney legújabb egész estés rajzfilmje egy kislány összebarátkozását meséli el a galaxis legjobban körözött űrlényével. Lilo egy magányos hawaii lány, aki bánatában örökbe fogad egy kicsi, furcsa kutya-koala-patkány-szerű akármicsodát, aminek a Stitch (magyarul kb. nyilalló fájdalom) nevet adja.

# A Walt Disney legújabb egész estés rajzfilmje egy kislány összebarátkozását meséli el a galaxis legjobban körözött űrlényével. Lilo egy magányos hawaii lány, aki bánatában örökbe fogad egy kicsi, furcsa kutya-koala-patkány-szerű akármicsodát, aminek a Stitch (magyarul kb. nyilalló fájdalom) nevet adja. Talán Stitch lenne Lilo számára a legjobb barát, ha valójában nem egy speciális, mesterséges génmanipulációval létrehozott pusztítógép lenne, ami száműzetése elől megszökött, és véletlenül egy bizonyos Föld nevű bolygón kötött ki. A rendületlen hite és szeretete az ohanaban (hawaiiak fogalma a családra) segít a lánynak boldogsággal és emberi érzésekkel megtölteni Stitch kőszívét és azt az egy dolgot adja az űrlénynek, amit gonosz teremtői nem is terveztek bele: a képességet, hogy teljes szívvel tudjon gondoskodni valaki másról.

A 3D rajzfilmek (pl.: Szörny Rt., Jégkorszak) egyre gyorsabb terjedésének ellenére még a mai napig is igény van a szimpla (?), talán már régimódinak tűnő, emberi kézzel rajzolt alkotásokra. Van ezeknek valami speciális atmoszférájuk, amit szerintem a meleg, élénk színeiknek, ügyes, gyakran egyedi ábrázolási módozataiknak köszönhetnek, annak, hogy nem érződik rajtuk valami hideg, precíz technikai bravúr, ami görcsösen túl akarná szárnyalni kortársait.

Disney az Atlantisz fölösleges erőszakosságából okulva, most egy sokkal visszafogottabb, nyugodtabb munkával állt elő, amely egy intergalaktikus barátság édes és megkapó történetét tárja a néző szeme elé, nélkülözve a túl sok erőszakot, illetve az eddigi munkáikban hemzsegő viccáradatot. Természetesen nem egy melodrámára kell számítani, azért idáig nem fajult a helyzet, de most sokkal jobban ügyeltek az érzelmek ábrázolására mint korábban, amikor csak – a drámaibb hatás miatt – a történet vége felé hangsúlyozták azokat.

Ha úgy tetszik az eddigi rajzfilmstílusok aranyközépútja a Lilo és Stitch; se nem túl kevés se nem túl sok, és az űrmanó valószínűleg divatot teremtő (no meg persze a Disneynek dollármilliókat jelentő) marháskodásait leszámítva sokkal komolyabb is. A film talán egyetlen hibája, hogy a családi összetartás idilli gondolatait illetően zavaróan szájbarágós, bár a stúdió szinte minden alkotásának felróható a történet épp aktuális tanulságainak erőteljes sulykolása. (mn)

Lilo és Stitch – a csillagkutya (Lilo & Stitch), színes, amerikai film, 85 perc, Rendezte: Chris Sanders, Dean Deblois

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?