Leléptünk a falvédőről

Felgyorsult korban élünk, mindent gyorsan csinálunk. Azt képzeljük, ez korkövetelmény, a mai ember kötelessége. Mindig sietünk valahová, úgy érezzük, nem lehetnek üresjáratok az életünkben. Különösen vonatkozik ez a rohanás a dolgozó nőkre.

Felgyorsult korban élünk, mindent gyorsan csinálunk. Azt képzeljük, ez korkövetelmény, a mai ember kötelessége. Mindig sietünk valahová, úgy érezzük, nem lehetnek üresjáratok az életünkben. Különösen vonatkozik ez a rohanás a dolgozó nőkre. Akinek van manapság munkája, munkahelye, az biztos, hogy meg is szeretné tartani. Pedig a modern nő életében is jelen van a szerelem és a házasság. S ha házasság van, háztartást is kell vezetni. Ki így, ki úgy csöppen bele a prózai feladatok elvégzésébe. Általában nem szoktunk arról beszélni, hogy a család hétköznapjaihoz milyen „szakértelem” kívántatik. Hogy a háztartást is tanulni kell(ene), vagy legalább ellesni az apró titkokat, fortélyokat.

Igaz, a fiatalok manapság újra tanulnak háztartásvezetést az iskolában, de más az elmélet, és más a gyakorlat. Van olyan is, aki a konyhai munkákat (főzés, takarítás, mosás, mosogatás) egyenesen alantas dolognak tartja. Vagy ha alantasnak nem is, egyszerűen nem vesz róla tudomást, hogy ezek a munkák is léteznek, hogy ezeket is el kell végezni. Természetesnek tartják, hogy az anya vagy a nagymama kiszolgálja őket. Csakhogy egyszer az anya, a nagymama is megöregszik, aztán már ő szorul gondoskodásra. Ezért kellene, hogy a fiatalok időben megtanulják a háztartás vezetésének csínját-bínját. Mégsem lehet állandóan csak a tévét, a videót bámulni! Igaz az is, hogy sok minden terheli ma a fiatalokat. Idegen nyelveket beszélnek, eligazodnak a bonyolult matematikai képletekben..., ám ha véletlenül megkérdezzük tőlük, hogy mennyibe kerül egy kiló kenyér vagy egy flakon olaj, vonogatják a vállukat, vagy értetlenül néznek, hogy ez is téma lehet. Pedig, bizony, nagyon is téma!

A fehér alapon kék hímzéses falvédő nagyanyám konyhájában imigyen hirdette:

Rétes ez itt túrós, mákos, uracskámat ezzel várom.

A mai nő azonban nem most lépett le a falvédőről, jókat derül az ilyesféle feliratokon. Mert a mai nők szereposztása, ugye, ennél sokkal szélesebb körű, fontosabb.

De azért – falvédő ide vagy oda –, egy jól kitakarított lakás, egy tál finom étel, tiszta abrosz, ennyi még a mai nőktől is kitelhet!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?