Laura Siváková művelt, kultivált filmjének női főszereplője Kanócz Zsuzsa

<p>Okos, intelligens, művelt, kultivált film Laura Siváková alkotása. Korrekt, jól megszerkesztett, vizuálisan vonzó, Oskar Rózsa illeszkedő muzsikájával hangulatilag tökéletesen megtámogatott, finom lélekkel megrajzolt, emberi léptékű, valós történet a Menny, pokol… föld.</p>

Nem kiszínezett, fikciós, elszállt mesélés, hanem valóban életből merített helyzeteket mutat, költői megoldásokkal színezve, de megmaradva földközelben.

Woody Allen Match Point című romantikus drámájában egy teniszütéssel példázza azt az eshetőséget, ahogy az ember élete alakulhat fontos döntések esetén. Akkor, amikor a választását a véletlen, még inkább a szerencse befolyásolja. „Az emberek félnek szembenézni a ténnyel, hogy az életnek milyen nagy része függ a szerencsétől. Ijesztő arra gondolni, hogy milyen sok minden esik kívül azon a körön, amit magunk irányítunk. Vannak pillanatok egy mérkőzés folyamán, amikor a labda a háló tetejét éri, és egy másodperc törtrészéig nem lehet tudni, hogy mi történik: a labda továbbpattanhat, vagy vissza is hullhat. Egy kis szerencsével a labda átmegy a hálón, és te nyersz. De talán nem így történik, és akkor veszítesz” – fogalmaz a filmajánló a Woody Allen-opusszal kapcsolatban.

Laura Siváková hasonló helyzetet vet fel mozgóképes drámájában. Jelképes képsorral indít a film: fiatal női alak fekszik egy nagy víz mélyén, a tófenéken, kényelmes elnyújtózó testtartásban. Ekkor, a víz mélyén búvárkodó kamera pásztázása nyomán még nem lehet tudni a női alak sorsáról semmit. Nem sejthető, komor, tragikus valóságra utaló, vagy jelképes, költői kép akar-e lenni a mederbe lesüllyedt test. A vizes jelenetek végighúzódnak a filmen. A víz közegként szerepel: a lélektani ábrázolás eszköze. A vízben megjelenő sejtelmes képek, a víz alatti úszás átvitt jelentésű kommunikáció. A víz a Menny, pokol… földben az élet maga. S ha a mélyére-sűrűjébe merülsz-kerülsz – üzeni a film szlogenje –: alámerülhetsz, vagy meg is úszhatod. Az alámerülés vagy a megúszás esélyéről mond példázatot történetével Laura Siváková komoly mozija.

Utólag kiderül, a főhős, a 22 éves, sikeres szólókarrier előtt álló balett-táncosnő, Klára (Kanócz Zsuzsa) mezítelen alakja fekszik a mélyben. Felébredve vízi világi álmából, megpróbálkozik a vízből, a mélyből kijutással, vagyis megpróbál a lehúzó problémák fölé emelkedni. Úgy manőverez magánélet és karrier között, hogy ez is, az is bejöjjön, illetve ne sérüljön egyik a másik rovására.

Kitartóan, fáradhatatlanul, gyakorol, gyötri magát a balett-teremben. Tehetségére felfigyel egy spanyol balettguru (Jiří Korn), aki szerződést ajánl neki – látszatra úgy tűnik, a díványszereposztás dramaturgiája szerint, vagyis valamit valamiért alapon. Klára vacillál a külföldi lehetőséget illetően, mivel nem akar elszakadni párjától, a sikeres vállalkozótól (Lukáš Latinák), aki azonban szeretőt tart a közös lakásban. Klára magánélete vakvágányra fut, tönkrement kapcsolatával ugyanott találja magát, ahol az anyja (Dagmar Bláhová), akit fiatal bombázókkal csal a férje, Klára ritkán látott apja (Juraj Šimko). Klára senkire se számíthat, csak testvérére, Peterre (Ivan Martinka), akivel, ha összejönnek, ismét úgy tudnak létezni, mint valamikor gyerekkorukban. Peter horgászni viszi Klárát, hogy felejtsen a nagyváros zajától távol, kellemes vidéki környezetbe. Visszaúton azonban könnyebb balesetet szenvednek, Peter ott marad az út középén a lerobbant kocsival, Klárát viszont felveszi egy „fuvaros”, egy menő járgány sofőrje. A film, a sztori veleje, gerince valójában itt kezdődik. Itt indulnak az izgalmak, amelyek abból a titokból erednek, amit a kocsi sofőrje, Rudolf (Bronislaw Wroclawski) hoz magával, s mindvégig áraszt magából. Titkot, rizikót, vészfaktort jelent Klára életében Rudolf, az ötvenes férfi, aki jól szituált orvos, zavaros családi viszonyokkal. Mágnesként vonzza Klárát. Egyszer meleg, máskor hideg a kapcsolat kettejük között. Klára már-már engedne, Rudolf visszafog a tempóból. Csak a véletlen, a jól kifogott szerencse (a Match Point-os hasonlattal élve: a háló tetejét érintő labda) függvénye, hogy Klára az orvos mellett alámerül, belefullad vagy megússza – a szerelemben, kapcsolataiban megjárva a mennyet és a poklot, visszatalál-e a földre.

Mélysége van a Menny, pokol… földnek, és nem a tó mélye miatt. Rudolf és Klára kérdésekkel, talányokkal, hatásosan kezelt titkokkal teli kapcsolatának mélysége miatt. A lélek miatt, ami feszül benne. S a színészek miatt, akik kitöltik ezt a lelket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?