Kurt Cobain 30 éve lett öngyilkos

dd

Harminc éve, 1994. április 5-én lett öngyilkos Kurt Cobain, a Nirvana zenekar énekese, gitárosa, a grunge műfaj máig legnagyobb hatású alakja. 

A Nirvana kétségkívül az 1990-es évek egyik legontosabb zenekara, melynek munkássága egy egész nemzedék és egy egész korszak számára vált meghatározóvá. A Kurt Cobain–Krist Novoselic–Dave Grohl-trió hozta be a fősodorba az évtized első felét szinte teljes egészében uraló grunge műfajt. A Nirvana alig négy évig élvezhette a világsztár-státuszt, három stúdióalbumuk jelent meg aktív éveik alatt, később napvilágot látott a Cobain egyik utolsó tévés fellépését megörökítő MTV Unplugged album. A 27 évesen elhunyt, tragikus sorsú frontember azóta is a lázadó tinilányok bálványa. 

Kurt Donald Cobain a Washington állambeli Aberdeen városkában született 1967. február 20-án. Szülei kiskorában elváltak, ezután hol anyjával, hol apjával élt, zaklatott és boldogtalan gyermekkorának egyetlen örömforrása egy ajándékba kapott gitár lett. Iskolába járni nem szeretett, a festészet és a zene vonzotta, a Beatles és a Monkees, később a Kiss, a Black Sabbath, a Sex Pistols felvételeit hallgatta.

A punkzene vonzásába kerülve tanulmányait elhanyagolta, inni és drogozni kezdett, végül az iskolából is kimaradt. Egy idő után már haza sem járt, barátoknál és rokonoknál húzta meg magát, nemegyszer a híd alatt vagy várótermekben aludt, 1985-ben vandalizmusért felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A Melvins nevű helyi punkegyütteshez csapódott, majd Fecal Matter néven saját együttest alapított, de senki nem figyelt fel rájuk. 

Húszéves volt, amikor Krist Novoselic basszusgitárossal összehozták a Nirvanát, első fellépésük egy házibuliban volt. A trió dobosok egész sorát fogyasztotta el, mígnem 1990-ben rátaláltak Dave Grohlra, aki jelenleg a Foo Fighters énekes-gitárosa.
A Nirvana 1989-ben egy hét alatt vette fel Bleach című első albumát, amelyen már a punk, a heavy metal és az indie rock elemeiből összeálló grunge hallható, de különösebb feltűnést nem keltett. Két évvel később a Geffen kiadó szerződtette őket és elkészíthették a Nevermind című albumot, amely a listák élére ugrott, több mint 30 millió példányban kelt el. A lemez leghíresebb dala, az X generáció himnuszává lett Smells Like Teen Spirit hónapokon keresztül folyt szinte a csapból is, az MTV folyamatosan játszotta a számhoz készült, legendássá vált videóklipet. 

A hirtelen jött siker félelemmel, bizonytalansággal töltötte el Cobaint, aki mindig is a fősodorral, az elittel szemben határozta meg magát. A vég nélküli turnézás és az állandó médiafigyelem miatt kiújultak gyomorpanaszai és mániás depressziója, ezért heroint kezdatt használni. 1992-ben feleségül vette Courtney Love-ot, a Hole együttes énekesnőjét és lányuk született, de kapcsolatuk korántsem volt stabil. 

A Nirvana harmadik, utolsó lemeze, az In Utero - bár nem lett olyan siker, mint a Nevermind - 1993-ban a listák élén nyitott, Cobain szövegei vívódásait tükrözik, sokak szerint már öngyilkosságát vetítik előre. 1994 április elején, miután megszökött egy rehabilitációs klinikáról, nyoma veszett, és végül április 8-án seattle-i otthonába érkező villanyszerelő talált rá a holttestre, mely akkor már három napja feküdt a házban egy búcsúlevél kíséretében. A halottkém jelentése szerint a 27 éves Cobain önkezével vetett véget életének: főbe lőtte magát. Ugyanakkor máig léteznek összeesküvés-elméletek, melyek szerint valójában felesége ölette meg a Nirvana frontemberét.

Cobain halálával bekerült a 27-esek klubjába, vagyis a huszonhét éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között meghalt zenészek - Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Amy Winehouse - közé. Több könyvet, életrajzot írtak róla, több dokumentumfilm is készült életéről, Gus Van Sant rendező 2005-ben Last Days címmel játékfilmen dolgozta fel Cobain utolsó napjait. Brett Morgen 2015-ös dokumentumfilmje volt az első, amely a zenész családjának közreműködésével született és korábban soha nem látott dokumentumokat, Cobain otthonában készült hanganyagot tartalmazott.



 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?