Kultúrák találkozása a Hídőrházban

Párkány |

<p>Fél évet töltött Párkányban Julia Gutekunst németországi és Constanza Puente Burgos chilei művész, akiknek tevékenysége nagyon szerteágazó. Képzőművészettel, filmezéssel és irodalommal is foglalkoznak. Érdekes performanceszal búcsúztak a várostól.</p>

Julia Gutekunst és Constanza Puente Burgos a Hídőr-projekt révén került Párkányba. A Hídőr-projekt megálmodója és mecénása a Svájcban élő Frühauf házaspár. A projektben olyan művészek, illetve tudósok vehetnek részt, akik tevékenységükkel képesek a mentális, szociális, vallási és politikai határok leküzdésére. Itt-tartózkodásuk idejére teljes művészi szabadságot kapnak, de ténykedésükbe be kell vonniuk a párkányiakat és az esztergomiakat is. Tapasztalataikról és benyomásaikról naplót kell vezetniük. Az első hídőrök – a svájci Ewa-Maria Würth és Philippe Sablonier – 2004-ben érkeztek Párkányba. Őket a világ minden tájáról számtalan művész követte. A Hídőr-projekt ösztöndíjasai a Mária Valéria híd szellemi őrzőiként három, illetve hat hónapot töltenek a lakásból és műteremből álló Hídőrházban.

Julia és Constanza zárókiállításán részt vett Frühauf Károly is, aki elárulta, hogy a német és chilei hídőr találkozása sorsszerű volt. A posztra elsőként Julia pályázott, de a kitűzött időpontig nem jelentkezett, ezért a megüresedett helyre másik hídőrt kerestek. Így került a képbe Constanza. Az utolsó pillanatban Julia mégis jelentkezett. Frühauf Károly végül azt javasolta nekik, hívják fel egymást. „Ha tudnak öt percig beszélgetni, akkor a féléves együttélés sem jelenthet gondot” – jegyezte meg. „Az első telefonbeszélgetésünk félórásra nyúlt” – mondta Julia, aki kilencévesen már járt Magyarországon. Maradandó emléket hagyott benne a palacsinta, ezért előre örült, hogy olyan helyre kerül, ahol újra megkóstolhatja. Constanza korábban három évet töltött Amszterdamban. „Párkány azonban közelebb áll Chiléhez és a szívemhez, mint Amszterdam. A párkányiak és az esztergomiak nem kirakatemberek. Az életet nem azért élik, hogy mások lássák” – válaszolta arra a kérdésre, tud-e párhuzamot vonni Chile, Amszterdam és Párkány között. Sorsszerűnek érezte, hogy nevében a Puente hidat jelent.

A német és a chilei hídőr mégsem közös kiállítással búcsúzott Párkánytól. Julia a könyvét mutatta be, egy interjúkötetet arról, mit jelent a haza. Constanza egy performance-szal készült, amiben fontos szerepet játszott a film. Munkájához a párkányi magyar és szlovák alapiskola diákjainak rajzait is felhasználta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?