Kültéri kiállítással emlékezik meg a Pozsonyi Kifli a városban történt 1919-es eseményekről

04

Az 1919-es pozsonyi eseményeknek állít emléket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szerdán nyíló kültéri kiállítása.

Száz évvel ezelőtt egy többségében németek és magyarok lakta magyarországi város Pozsonyból (Pressburg, Prešporok) előbb rövid időre nem hivatalosan Wilsonovo (Wilsonváros), később hivatalosan Bratislava, a Csehszlovákián belüli szlovákiai országrész adminisztratív központja – tulajdonképpeni fővárosa – lett.

A Csehszlovák Köztársaság kikiáltásakor egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy Pozsony a formálódó új államhoz tartozhat, s azon belül a szlovákiai rész központjává válik. S az sem volt biztos, hogy Bratislavának fogják hívni. A város korábbi szlovák neve ugyanis Prešporok vagy Požúň volt; előbbi lényegében a német Pressburg, utóbbi a magyar Pozsony hagyományos szlovák és változata.

Pozsonyt 1919. január 1-jén foglalták el a csehszlovák legionáriusok. Ezt követően az akkori lakosság többségének ellenszenves új karhatalom egyre inkább megerősítette pozícióit. E folyamatnak egyfajta kicsúcsosodása volt a „véres szerda” vagy „pozsonyi sortűz” nevén ismert tragikus esemény. 1919. február 12-én a legionáriusok a megszállás ellen is tüntetők – zömmel németek és magyarok – közé lőttek a Régi vásárcsarnok (az akkori Városi vásárcsarnok) előtti téren. A sortűz következtében többen életüket vesztették, számosan megsebesültek.

Az 1919-es pozsonyi eseményeknek állít emléket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás rendhagyó „pop-up” kiállítása, amelynek ünnepélyes megnyitójára, 2019. szeptember 25-én (szerdán) 18 órára az óvárosi Komenský térre várják az érdeklődőket.

A kiállítás gerincét történelmi források, a régi pozsonyiak és a városba bevonuló csehszlovák legionáriusok korabeli visszaemlékezései alkotják. A városi színház mögötti Komenský téren, a nemrégibben kulturális közösségi térré formált egykori parkolón helyén 30 háromnyelvű információs panelt helyeznek el, amelyek október 6-ig tekinthetők meg a helyszínen.

A projekt koordinátora Ifj. Papp Sándor, a Pozsonyi Kifli alapítója, a kiállítás kurátorai Korpás Árpád idegenvezető és Ján Vyhnánek várostörténész, az egyesület alelnökei, a képzőművészi kivitelezés pedig Szabó Réka munkája.

A kiállítást a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?