Különös élethelyzetek a mozivásznon

Pozsony. Az 1996 és a 2001 között készült svéd filmekből mutatnak be válogatást mától 9-éig a Mladosť moziban.

Tsatsiki, a tizenegy éves kisfiú, aki az apját keresiFotó: BioscopPozsony. Az 1996 és a 2001 között készült svéd filmekből mutatnak be válogatást mától 9-éig a Mladosť moziban. A szlovák fővárosban második alkalommal tartanak svéd filmnapokat azzal a céllal, hogy legalább ilyen úton eljusson a kortárs svéd film a szlovákiai közönséghez, hiszen a Bergman által fémjelzett svéd mozgóképművészetet is kiszorította hazai mozijainkból a kommersz film. A pozsonyi szemlére válogatott kollekció a kortárs svéd film széles műfaji skáláját vonultatja fel, s egyben az utóbbi években erőteljes új nyelvvel jelentkezett új generáció munkáiba is betekintést nyújt. Az utolsó nap Pozsonyba várják Colin Nutley rendezőt, akinek filmjei közül hármat vetítenek a Mladosťban.

A műsorra felkerült filmek nem mindennapi emberi kapcsolatokat mutatnak be. Az új föld, Geir Hansteen Jörgensen munkája egy tizenöt éves szomáliai fiú és egy negyvenéves iráni férfi találkozásáról szól. Egy svéd menekülttáborból nyári svédországi utazásra indulnak. Harald Hamrell rendező Téli öböl című filmje a tizenhat éves, színes bőrű John-John és a magasabb társadalmi rétegből származó Elisabeth kapcsolatáról szól. Viszonyukat kikezdik a rasszista előítéletek. Svédországban nagy sikerrel vetítették, bizonyára a pozsonyi közönség körében is népszerű lesz a Tsatsiki című opus, Ella Lemhagen rendezése. A film egy tizenegy éves kisfiú, Tsatsiki szemével láttatja a családi viszonyokat. A fiú az édesanyjával és mostohaapjával él. Édesapját nem ismeri, mert anyja egy görögországi nyaralás alatt esett teherbe, és a férfit nem értesítette arról, hogy fia született.

A svéd filmszemlén kilenc filmet vetítenek, valamennyit eredeti nyelven, angol feliratozással és szlovák szinkrontolmácsolással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?