Különleges oszmán kori település maradványaira bukkantak Szigetvárnál

MTI-ÉRTESÜLÉSSzigetvár. Eddig ismeretlen oszmán kori település maradványaira bukkantak kutatók a közelmúltban Szigetvár közelében, I. Szulejmán türbéjének keresése során.

MTI-ÉRTESÜLÉS

Szigetvár. Eddig ismeretlen oszmán kori település maradványaira bukkantak kutatók a közelmúltban Szigetvár közelében, I. Szulejmán türbéjének keresése során. A fellelt írásos emlékek, geofizikai mérések, első fokon elvégzett régészeti feltárások által mutatott összkép alapján valószínűsíthető, hogy a Szigetvárnál elhunyt szultán síremlékéhez kapcsolódó komplett várost találták meg.

Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központjának igazgatója, a kutatócsoport vezetője azt mondta: Szulejmán türbéje még nem került elő, de a város megtalálásának köszönhetően közelebb kerültek hozzá. Hangsúlyozta, hogy az 1570-es években épült és az 1680-as évek végén elpusztult – az írásos emlékekben Turbéknak nevezett, eredetileg védelmi árokkal ellátott – város felfedezése azért különleges esemény, mert az oszmánok általában nem hoztak létre településeket, a meglevőkbe költöztek. Turbékhoz hasonló várost ez ideig senki sem talált a hódoltság kori Magyarország területén, létrejötte egyértelműen Szulejmán szigetvári halálához köthető, más indok nem képzelhető el.

A város feltárásához azonnal hozzálátnak, várhatóan Törökország anyagi támogatásával. Szigetvár és a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség tavaly ősszel állapodott meg az I. Szulejmán türbéjének megtalálására irányuló kutatások támogatásáról és a helyi törökkori műemlékek felújításáról. Törökország a síremlék keresését 50 ezer euróval, a Török ház helyreállítását 70 ezer euróval, a Szulejmán szultán dzsámi rekonstrukcióját pedig 2 millió euróval segíti.

1566-ban Zrínyi Miklós és csapata Szigetváron egy hónapon keresztül ellenállt a Bécs felé tartó százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek. Szulejmán szeptember 6-án, az ostromtáborban hunyt el, halálát 48 napig titkolták a hadsereg előtt. A uralkodó belső szerveit eltemették, a sírhely fölé egy 1692-ig biztosan fennálló türbe épült.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?