Különdíj a Rengeteg alkotójának

Berlin. Michael Winterbottom brit rendező Ebben a világban (In This World) című, afgán menekültek kálváriájáról szóló filmje nyerte el legjobban az 53. berlini filmfesztivál (Berlinale) zsűrijének tetszését és kapta a fődíjat, az Arany Medvét.

Sam Rockwell ČTK-felvételBerlin. Michael Winterbottom brit rendező Ebben a világban (In This World) című, afgán menekültek kálváriájáról szóló filmje nyerte el legjobban az 53. berlini filmfesztivál (Berlinale) zsűrijének tetszését és kapta a fődíjat, az Arany Medvét.

Az ifjú filmesek fórumán vetítették Fliegauf Benedek Rengeteg című filmjét, amely elnyerte a 10 ezer euróval járó Wolfgang Staudte-különdíjat. A 34. Magyar Filmszemlén Fliegauf alkotása vitte el a legjobb elsőfilmesnek járó Simó Sándor-díjat és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját is.

A Berlinben bemutatott másik magyar film, Szomjas György Vagabond című műve a Panoráma sorozatban volt látható.

Ezüst Medvét kapott az amerikai Spike Jonze (Adaption), szintén Ezüst Medvét a legjobb rendezésért a francia Patrice Chéreau (Testvére). Kimagasló művészi teljesítményre hivatkozott a zsűri, amikor Ezüst Medvét adományozott Li Jang kínai rendezőnek és forgatókönyvírónak a Holt tárna című alkotásért.

A legjobb női főszereplőnek járó Ezüst Medvéket három hollywoodi sztár, Nicole Kidman, Meryl Streep és Julianne Moore vitte el 2003-ban Berlinből. A színésznők a kilenc Oscar-díjra jelölt Órák (The Hours) című, Virginia Woolf írónő élettörténetére épülő Stephan Baldry-filmben nyújtottak lenyűgöző alakítást.

A legjobb férfi főszereplőnek az Atom Egoyan kanadai rendező vezette zsűri szemében Sam Rockwell bizonyult (Egy veszélyes elme vallomásai – Egyesült Államok).

A ítészeknek szenegáli alkotás, a Madame Brouette zenéje tetszett a legjobban, míg a legjobb európai filmnek a Good bye, Lenin című német filmet kiáltották ki. A vígjáték arról szól, hogy egy fiatalember miként teremt művi keletnémet világot beteg édesanyja körül a rendszerváltozás után.

A fődíjas Ebben a világban története a pakisztáni Pesavárban kezdődik, ahonnan két afgán menekült megpróbál eljutni Nagy-Britanniába. Winterbottom filmje már-már egy dokumentumfilm szárazságával meséli kálváriájukat, a hányattatásokba egyikük bele is pusztul. A britek utoljára 1994-ben nyertek Berlinben fődíjat, az Apám nevében című brit-ír-amerikai alkotással. A rövidfilmek számára az idén először rendeztek külön versenyt a berlini filmfesztiválon, s külön nemzetközi zsűrije is volt a programnak. A rövidfilmek kategóriájában a díjkiosztás végén a legboldogabb Stefan Arsenijevic, az (A) Torzija című szlovén film rendezője volt: Arany Medvét, fődíjat kapott alkotásáért. A film Szarajevó ostroma idején játszódik, 1992 és 1995 között, amikor a repülőtér kifutópályája alatt fúrt alagút jelentette az egyetlen összeköttetést a külvilággal. Ezüst Medve-díjat kapott az argentin In Absentia című film, amely az argentínai diktatúra időszakát választotta témának, valamint egy ukrán film, A 9-es villamos jár című, amely utazás közben ellesett beszélgetéseket rögzített.

Az 53. berlini filmfesztivál Martin Scorsese The Gangs of New York című filmjének versenyen kívüli levetítésével, illetve közönségvetítésekkel zárult.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?