Kulcskérdésekről az Ipoly Napokon

Ipolyság |

<p>Hatodszor rendezik meg a határvárosban az Ipoly Napokat. A rendezvény ötvözi a kulturális fesztivált, a nyári egyetemet és a regionális ünnepséget. A ma este kezdődő, de hivatalosan pénteken délután háromkor megnyíló programsorozat fő helyszíne az 1852-ben épült neológ zsinagóga, melyet 2001-ben újítottak fel, és a Menore Saag Centrum Artis nevet viseli.</p>

Öt kerekasztal-beszélgetés várja a nyári időszakban nem csak a felhőtlen szórakozásra vágyókat. Huszonnégy társadalomtudós, közéleti személyiség feszeget majd sokszor fájdalmas, kellemetlen témákat. A lassan húsz éve történt nagy társadalmi változások után a résztvevők megkísérlik újraértelmezni a közép-kelet európaiságot. Pénteken este hattól többek között Európa vezető történészei - a szlovákiai magyar Szarka László, a szlovák Štefan Šutaj és a magyar Romsics Ignác tekinti át azokat a tapasztalatokat, melyek alapján kialakult a közép-kelet európaiság fogalma, és melyek nagyban befolyásolták a jelenlegi elbizonytalanodást is. A fő kérdések: mik voltunk, és milyen vízióink vannak, kezelhető-e még egy egységként ez a régió? Szombaton délelőtt tizenegykor a térség kultúrája lesz terítéken, védjegy-e még a közép-európaiság, vannak-e sajátos életérzések, tapasztalatok melyeket érdemes felmutatni és továbbadni? Az eszmecserén részt vesz a két kitűnő regényíró, Spiró György és Pavel Vilikovský. Ugyancsak szombaton délután négy órától egy divatos szóról, a modernizációról értekeznek a legkülönbözőbb tudományágak képviselői - szociológus, politológus, kultúrantropológus, pszichiáter és judaista-filozófus. Vasárnap délelőtt negyed tíztől a roma kérdéssel néznek szembe a tárgy szakértői: milyen lesz az elkövetkező évtizedekben ennek az etnikumnak a helyzete Európában, értelmes megoldás lenne-e a pozitív diszkrimináció. Ugyanaznap feltesznek egy újabb kérdést: Mi lesz velünk, magyarokkal?, rendhagyó módon magyarok és szlovákok közösen próbálnak választ találni. Az asszimiláció, a nemzetiség és az állampolgárság összehangolhatósága lesz a beszélgetés fő témája. A kulturális programok is kapcsolódnak a középkelet európaiság témájához. Bálint András monodrámájában Radnóti verssorait az intolerancia jelenkori megnyilvánulásaival ütközteti. A brünni-prágai Feste színház az iszlámmal kapcsolatos sztereotip gondolkodás elé tart görbe tükröt. A budapesti Tünet együttes Priznic című groteszk, költői előadásában két kórházban fekvő kisember kapcsán beszél a kiszolgáltatottságról, az esendőségről. (fm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?