Krokodilszelídítés cseh módra

Marie Poledňáková, a neves cseh vígjátékrendező tizenhat év kihagyás után újra elfoglalta a rendezői széket, és leforgatta a Hogyan szelídítsünk krokodilokat? című családi komédiát, amely a nagy sikerű Hogyan húzzuk ki a bálna zápfogát? és a Hogyan juttassuk apukát javítóintézetbe? laza folytatása.

Luboš apuka (Miroslav Etzler), filmbéli kislánya, Amálka (Žofie Tesařová), valamint kis védence, az ennivalóan édes Koudelka (Tomáš Peč)A filmet szlovákiai bemutatója előtt azzal reklámozták, hogy a cseh premiervetítést követő négy nap alatt több mint ötvenötezer filmrajongó nézte meg. Természetesen az egy dolog, hogy valaki jegyet vált, és beül egy felcsigázó, erős kampánnyal indított filmre. A másik az, hogy a „horogra kapott” néző egy ilyen film megnézése után milyen szájízzel jön ki a vetítőteremből. Marie Poledňáková mozgóképe után nem kell szájízjavító szert alkalmazni, ám talán mégsem olyan eget-földet megrázó durranás, amilyenre számíthatnánk azok után, hogy a trilógia előző részeit az „évszázad komédiáinak” minősítette egy nézők közt végzett felmérés. Az ember úgy elvan a vászon előtt, elnézi, mert lenyűgöző a környezet, az annyiszor megcsodált cseh vidék himnikus méltósága, valamint a káprázatos Magas-Tátra. Mert a cseh humor, az cseh humor, azt úgy istenigazából nem lehet elrontani, különösen nem, ha Poledňáková nyúl hozzá. Azért is jó nézni, mert a cseh színészek között olyan nagyágyú komikák vannak, mint Eva Holubová, akitől bő vérrel pulzál a Hogyan szelídítsünk krokodilokat? vígjátéki vénája – telitalálat Bobulová figurája, a férjfogásra minden cselt bevető, túlfűtött vágyaitól valamelyest bepöccent aggszűz. (Nem véletlenül bombabiztos Bobulová alakja, hiszen Poledňáková kimondottan Holubovára írta a szerepet.) És hát azért is közönségvonzó a Hogyan szelídítsünk krokodilokat?, mert ha valamely történetben szeretetreméltó gyereket szerepeltetnek, az már csak jól sülhet el, s ebben a moziban bizony egy egész osztálynyi szeretnivaló gyerkőc hancúrozik. Nem utolsósorban azzal is hódít Poledňáková új mozija, hogy van benne egy csupa pozitív tulajdonsággal megáldott figura, aki áradó energiákkal tölti fel a filmet. Ő Luboš, az apuka, akit Miroslav Etzler alakít megnyerően.

Hegyi mentőként dolgozik az Alpokban, ám szabadságot kap, s váratlanul betoppan prágai otthonába, a színpadot elhagyni készülő prímabalerina feleségéhez, Coco Island-i expedícióra vágyó nagyfiához, Vašekhez, valamint Amálka nevű, alsó tagozatos kislányához, akinek viszont éppen erdei iskolába kellene indulnia. Csakhogy a kislány az utazás helyett apukájával szeretne otthon maradni, hiszen olyan ritkán látja. Aztán az erdei iskola veszélybe kerül, mivel a gyerekek ellátására nem tudnak egészségügyi nővért biztosítani, anélkül pedig nem utazhatnak a Tátrába. A dolgok addig csavaródnak-bonyolódnak, hogy Luboš apuka vállalja az „egészségügyi nővér” szerepét, és utazik a Tátrába a gyerekekkel. Ezzel indul a film egyik szála. A másik pedig Prágából vidékre tart: a feleség ugyanis, arra az időre, amíg a kislány és az apuka a hegyeket járják, leköltözik vidékre, ahol belecsöppen a szomszédok – tipikus romantikus vidéki figurák – csupa vidám félreértésen alapuló, zsörtölődős mindennapjaiba. Megérkezésével kezdődik a komédia: a film egyik leghatásosabb helyzetkomikumával, ahogy a lejtőn elkezd gurulni egymással szembe egy kormányozatlan üres autó és egy traktor. Innentől kezdve összekuszálódnak a szálak, szinte alig lehet követni a komédiafolyammá dagadó kapcsolatfonalakat. Közben elcsattan a film egyik legötletesebb vicce is, amely valahogy így hangzik: „Miért öregszenek és halnak meg az emberek? Mert másoktól azt látják.”

Ám amíg csak öregszenek, de nem halnak meg, addig társra vágynak, mert senki sem szeret egyedül maradni. Még a mindenre kapható falusi Pepík bácsi sem, akit három nő is üldöz gyengéd érzéseivel. Köztük a mindig túlságosan is disztingváltan finomkodó, számítógépes programozást oktató tanárnő, aki nem éppen szalonképes helyzetben toppan be, hogy Pepík bácsit megtanítsa a komputerezés fortélyaira. Pepík bácsit ugyanis a tanárnő érkezésekor éppen a szelek gyötrik, de nagyon – a közönség önfeledt nevetése közben próbál úrrá lenni a gázokon. Igen, kicsit „gázos” a jelenet, mégis a film egyik csúcsepizódja.

Ám nem maradunk mindvégig vidéken, itt-ott átruccanunk a Tátrába, mivel ott is történnek dolgok. Luboš apukába, a csupa pozitív tulajdonsággal megáldott jóemberbe, a mindenre kész, hegymászásban jeles „egészségügyi nővérkébe” belezúgnak az apróságok. Imádják őt, mert vele mindent lehet, vevő a gyerekcsínyekre. Hegymászókötélből és egy speciális ülőkosárból épít egy különleges csúszdát, amelyen még a jócskán túlsúlyos nevelőnő is leereszkedik.

És a Tátrában ott van a gyerekek közt egy ennivalóan édes csöppség, a szeretetre éhes Koudelka (Tomáš Peč), akinek két anyukája és két apukája van (két „becsavarodott” zenész), ám akinek sohasem hoz levelet a postás. És a sztori erősen róla kezd szólni, az ő magányáról, arról, hogy ő sem akar egyedül lenni. Szeretetre vágyása olyan erős érzelmi töltetet ad a filmnek, hogy ez a szál egy kicsit talán át is csap rózsaszínbe, vagyis érzelgősségbe, mi több hiteltelenségbe: a történet vége felé a gyerekek „hőstette” a hegyi zubogóban ugyanis egy kicsit eltúlzott.

Ne feledkezzünk meg még egy „csaliról”! A család nagyfiáról, Vašekról, akinek ugyan nagy szerepe nincs, ám van egy jó poénja: amikor közlik vele, hogy nem mehet az expedícióra, mert az anyja és az apja halál komolyan válni készül, azzal üti el a dolgot, hogy „ilyen hülyeség miatt fogok lemaradni életem nagy lehetőségéről”. Ám e kisebb szerep is nagy tömegeket vonz, ugyanis Vašekot a nagy tinikedvenc, a Snowboardozókból megismert, s most a Raftingozókban is az egyik főszerepet alakító tinisztár, Jiří Mádl alakítja.

Aki szereti a csupán szórakoztató, hagyományos, bukolikus (kedves vidéki humorú) cseh komédiázást, az nem fogja azt mondani, kidobott pénz volt a jegyár. Jót szórakozni, kikapcsolódni megteszi. Valójában mi mást is kellene várnunk a családi komédia műfajától?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?