Közeleg a nemzetközi könyvünnep

dd

Úgy tűnik, az őszi időzítés tavaly bevált, mivel a korábbi áprilisi időpont helyett idén szeptember végén kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit.

A könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A helyszín a régi: a Millenáris, amely négy nap alatt könyvbemutatóknak, beszélgetéseknek, dedikálásoknak is otthont ad a könyvvásár mellett. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat.

Míg a júniusi Ünnepi Könyvhét elsősorban a magyar szerzőkre fókuszál, a könyvfesztivál a világirodalmat helyezi középpontba. Minden évben van egy díszvendég ország, amelynek szerzői bemutatkozhatnak a magyar közönség előtt – a fordításkötetek megjelentetése a kiadók dolga, a szerzők meghívása pedig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesüléséé. Emellett egy ismert írót is díszvendégnek hívnak, aki nem az adott országból való.

Idén Hollandia mutatkozik be, a könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és operarendező és Annamarie Bon népszerű ifjúsági szerző. A díszvendég standon egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások.

A díszvendég író idén a népszerű amerikai sci-fi szerző, John Scalzi lesz, akinek munkássága több fiktív univerzumot egyesít magában. Főhősei komplex társadalmi, politikai és lélektani problémákat próbálnak megoldani különféle térbeli és időbeli viszonyok között. Jellemző stílusára a lazán, közvetlenül kifejezett abszurd és a létező popkulturális zsánerek újraírása, parafrazeálása és kiforgatása. Műveit több mint ötven nyelvre lefordították, Magyarországon eddig 14 könyve jelent meg. Scalzi legutóbbi, magyarul is elérhető díjnyertes regénye, a Kaidzsú Állatvédő Társaság a pandémia utáni New Yorkban játszódik. Egy frissen alakult ételszállító cég alkalmazottai találnak egy titkos portált, amely egy teljesen másféle evolúció szerint strukturált világba vezet: itt a radioaktív lények a mezozoikumban váltak el az emberi fejlődéstől.

A könyvfesztivált az idén 60. születésnapját ünneplő Boldizsár Ildikó író, meseterapeuta, néprajzkutató nyitja meg szeptember 28-án, csütörtökön. Másnap rendezik az Európai Írótalálkozót – az egész napos eseményen kerekasztal-beszélgetésekkel várják az európai irodalom iránt érdeklődőket, akik angol–magyar szinkrontolmácsolással követhetik az eseményeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?