Kossuth élete és munkássága

Budapest. Hivatalosan még meg sem hirdették a Kossuth-emlékév kezdetét, s január közepén már a Magyar Országos Levéltár megnyitotta kiállítását. Ezzel a kétszáz éve született Kossuth Lajos előtt itt hajtották meg először az emlékezés zászlaját.

Méreteiben nem nagy területen, a levéltár kiállító helyiségében mindössze tíz tárlónyi írott és képes dokumentumot, köztük Kossuth családi, személyes és közéleti, politikai megnyilvánulásának tárgyi és írásos emlékeit láthatjuk. Könyveket, újságokat, kéziratokat, leveleket, szerződéseket, fényképeket, rajzokat és személyes tárgyakat, használati eszközöket. És ezek mindegyike olyan érdekesség, amivel a nagyközönség ritkán találkozhat.

Az Országos Levéltár dicsérendő szerénységgel a tulajdonában lévő páratlan értékű és gazdagságú Kossuth-dokumentumok közül nem a legismertebbeket választotta ki e bemutatóra. Gondolván arra, hogy azokat más hazai és külföldi intézmények kölcsönzik majd nagy közönséget vonzó kiállításaikra. A levéltári látványnak éppen e szerénység, a kevéssé ismertség adja a vonzerejét, újdonságát és varázsát. Oly módon, hogy az is élvezettel nézhet körül, aki csak szűkre szabott idővel rendelkezik, s az is, aki kedvére el akar mélyedni a felvonultatott iratok tanulmányozásában.

A Kossuth élete és munkássága című kiállítás a szigorú levéltári szabályoknak megfelelően csak előzetes telefon vagy levélbeli jelentkezésre látogatható május 15-ig, majd július 1-jétől december 10-ig. Az intézmény címe 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4., telefonszáma 356-58-11, e-mail: [email protected]. Bevezetőül a Kossuth-család dokumentumait mutatja meg a tárlat. Az udvardi és kossuti Kossuth-család genealógiai táblázatát, az ősökre utalva III. Ferdinánd 1652-ben kelt oklevelét, amely Kossuth Miklós lovassági hadnagy török fogságból való kiváltása ügyében íródott, Kossuth László 1791-es ügyvédi diplomáját, családi örökösödési vagyonmegosztási leveleket. És itt van Kossuth Lajos bizonyítványa az 1816-17-es tanévről a sátoraljaújhelyi gimnáziumból, egy bizonyságlevél ügyvédi gyakorlatáról, s országgyűlési követi megbízólevele. A dokumentumok híven követik Kossuth közéleti működésének és közírói, újságírói, szerkesztői tevékenységének időrendjét. Az Országgyűlési Tudósítások fogalmazati és tisztázati példányai, a Törvényhatósági Tudósítások eredeti bekötött példánya az I. levéltől a XXIV.-ig, a Pesti Hírlap kefelenyomatának cenzúrázott lapjai. És az 1840 decemberében kötött szerződés a Pesti Hírlap szerkesztéséről, amelyet Landerer és Kossuth írt alá. Még korábbról (1836) az országgyűlési ifjak ellen indított perek jegyzőkönyve, 1838 decemberéből a Kossuth-per összefoglalása.

A legtöbb irat természetesen az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódik. Kossuth jelentései (Lamberg meggyilkolásáról, honvédtoborzó körútjának eredményeiről), utasításai, rendeletei. A Magyar Nemzet Függetlenségi Nyilatkozata mellett (1849. április 19.) Kossuth kiáltványa a magyar hadsereghez a Tavaszi hadjárat kezdetén (1849. március 8.), kinevezések, kormányzói levelek, aztán Kossuth és a kormány Aradon keltezett lemondó levele. S Kossuth pesti szállásán lefoglalt ingóságok árverési jegyzéke (1849. december 4.).

A későbbi időkből az emigráció éveinek amerikai dokumentumai: 1852. január 6.: Kossuth washingtoni beszéde, január 30.: New Jersey kormányzójának levele, február 2.: az egydolláros amerikai Kossuth-bankó, aztán Párizsból 1867 május 22-éről keltezve a híres Cassandra levél - a kiegyezés megkötése ellen Deák Ferenchez szóló nyílt levél, október 24-én pedig már Turinból ír Szentiványi Károly házelnöknek.

A Függetlenségi és 48-as párt gyászjelentése a nemzethez 1894. március 21-én íródott. A korabeli fényképek az április 1-jei hatalmas temetési menetről, s a későbbi évek zarándoklatairól szólnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?