Kortárs táncest a Thália Színházban

Kassa. Pénteken 19 órától egy különleges szólótáncproduk-ciót láthat a kassai közönség.

Kassa. Pénteken 19 órától egy különleges szólótáncproduk-ciót láthat a kassai közönség. Pataky Klári Pillangó ballada című negyvenperces koreográfiáját Nagy Csilla táncolja el a Thália Színház Márai Stúdiójában.

A pillangó számos kultúrában az átalakulásra való képesség és a szépség jelképe, itt azonban a mulandóságot is szimbolizálja. Az előadás elején a táncosnő fehér balettszoknyában ül a színpad szélén, és lehajtott fejjel bele-belevagdos sötét hajába. Ez a látszólag értelmetlen, önromboló gesztus a kamaszlány zavartságát, gátlásait hivatott jelezni. A lány fokozatosan nővé érik, kilép a báb-állapotból, intenzív külső-belső átalakuláson megy keresztül, egyre tudatosabban próbálgatja erejét, kisugárzását.

A lírai koreográfia a folyamatos változás nehézségeiről szól. A tánc szerkezetében a ballada műfaját idézi: refrének, ismétlődések, vissza-visszatérő motívumok szövik át, egészen az elmúlásig.

A Pataky Klári Társulat névadója és vezetője 2003-ban végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán. Az elmúlt évtizedben több kiemelkedő előadást hozott létre társulatával. A kritikusok és szakírók alkotta zsűri 2008-ban neki ítélte az évad legjobb koreográfusának járó Lábán Rudolf-díjat. Két évvel később a Közép-Európa Táncszínház számára készített előadása, a Valami történ(e)t a veszprémi Tánc Fesztiválján koreográfusi különdíjban részesült.

Pataky Klári sokoldalú, érzékeny, folyamatosan kísérletező művész, aki mára kialakított egy csak rá jellemző formanyelvet. „Vannak egyműves, megszállott koreográfusok, akik minden darabjuknál ugyanannak a lenyűgöző monstrumnak a részeit csiszolgatják, míg mások minden próbafolyamatnál tiszta lappal, kíváncsian és nyitottan ugranak fejest az ismeretlenbe. Pataky Klári egyértelműen az utóbbiak közé tartozik” – írja róla Tóth Ágnes Veronika.

A kassai Thália Színház immár második éve igyekszik kortárs táncestekkel színesíteni a kassai kulturális kínálatot, megmutatva, hol tart ma ez a műfaj. A 2014–15-ös évadban többszereplős előadásokat láthatott a közönség, idén pedig szólókat és duetteket. A válogatás a színház koreográfusa, Kántor Kata ízlését dicséri, aki Európa-szerte elismert produkciókat hív meg Kassára. Ez az első próbálkozás e téren, mozgásművészeti előadások ugyanis ezelőtt csak elvétve voltak láthatók a városban. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?