Kóros remegés: százból egy

A Parkinson-kór jobbára az idősödő – a hatvan év fölötti – emberek betegsége. Minthogy pontos honi statisztika nem áll rendelkezésre, csak feltételezni lehet, hogy Szlovákiában nyolcezren szembesülnek vele, ám a betegek felénél nem állítottak fel diagnózist.

A Parkinson-kór jobbára az idősödő – a hatvan év fölötti – emberek betegsége. Minthogy pontos honi statisztika nem áll rendelkezésre, csak feltételezni lehet, hogy Szlovákiában nyolcezren szembesülnek vele, ám a betegek felénél nem állítottak fel diagnózist. Főleg azért, mert a hozzátartozók úgy vélik, a remegés az idős kor velejárója. A rendelkezésre álló kimutatások szerint százezer 65 éves ember közül 164, de a 80 éven felüliek közül (százezer lakosra) már 2250 Parkinson-kóros. Az Egyesült Államokban körülbelül egymilliónyian szenvednek tőle, s évente negyvenezer új beteget vesznek nyilvántartásba – adta közre az adatokat dr. Jolana Matiašovičová, a GlaxoSmithKline gyógyszertárság termékmenedzsere.

– Pedig a központi idegrendszeri betegség a tünetei alapján könnyen kórismézhető. A legjellemzőbb négy az izommerevség, a lelassult mozgás, a végtagok nyugalmi állapotbeli remegése, valamint a bizonytalan testtartás (járás). Ezekhez izomfájdalom, fáradtságérzés, az arc maszkszerűvé válása, görnyedt testtartás, nyitott száj és akadozó beszéd társulhat. A Parkinson-kóros beteg járása szintén jellegzetes. Rendszerint nehezen tud elindulni, majd aprókat és csoszogva lép, miközben a karjait behajlítva teste mellett tartja. Gyakori dolog, hogy az egyensúly megőrzése érdekében a lépéseit egyre szaporázza, s végül csaknem futásra kényszerül. Ez azonban nem okvetlenül óvja meg az eleséstől, ami sérülést okozhat neki – magyarázza a tudnivalókat dr. František Cibulčík, a pozsonyi ružinovi kórház neurológusa.

A Parkinson-kór fő gyógyszere a dopamin előanyaga. Ha a levodopa nevű molekula eljut az agyba, ott egy enzim dopaminná alakítja át, s ekképp pótlódik az ingerületátvivő anyagnak az elpusztult idegsejtek miatt hiányzó mennyisége. Ez a szer elsősorban az izommerevséget csökkenti, de a végtagok remegését szintén tartósan csillapítja. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek a dopamin lebontását végző enzimek működésének gátlásával tesznek jót, mert elnyújthatják a meglevő ingerületátvivő anyag hatását. Ennek köszönhetően a rendesnél kisebb mennyiségű dopamin is úgy-ahogy ellátja a feladatát, különösen akkor, ha levodopa formájában kívülről támogatást kap a beteg. De az is bevett eljárás, hogy a dopamin jelfogóit (receptorait) gyógyszerekkel aktivizálják, mert ekképp az ingerületátvivő anyag hatása könnyebben érvényesül. Az utóbbi készítményekkel a levodopa kellemetlen mellékhatásai is enyhíthetők, amelyek közül az akarattalan mozgások a leggyakoribbak. – Mivel a Parkinson-kór gyógyíthatatlan, a hosszantartó gyógyszerezés sem használ a betegnek. Két év után komplikációkkal, 5 év elteltével a mozgás rosszabbodásával kellett számolni. Most viszont úgy tűnik, a GSK új gyógyszerének hatóanyaga, a ropinirol nemcsak a remegést enyhíti, hanem az agysejtekben csökkenti a dopaminhiányt, a depressziós tünetekkel együtt – számol be a korszerű gyógyítás lehetőségéről dr. Juraj Vyletelka zsolnai ideggyógyász, majd hangsúlyozza: – az új orvosság az eddig használatos szerekkel egyidejűleg szedhető, ezáltal pl. a levodopa napi adagja 30 százalékkal csökkenthető.

A Parkinson-kór fő jellemzője

Olyan betegségről van szó, amely nem rövidíti meg a beteg életét, de tünetei jelentősen befolyásolják. Ismeretlen okból ugyanis elhalnak az agy idegsejtjei, amelyek a testmozgást, a testtartást és az egyensúlyozást szabályozzák. A betegség nem öröklődik, mind a férfiaknál, mind a nőknél azonos gyakorisággal fordul elő. A betegség tünetei fokozatosan és lassan alakulnak ki. A megjelenés során szinte mindenki másfajta problémával kerül szembe, nincs két teljesen egyforma beteg.

A főbb jelenségek:

A kéz, a fej és a láb nyugalomban fellépő, mozgásra mérséklődő remegése

Az izmok merevvé válnak és nem képesek ellazulni

A mozgás lelassul és erőtlen lesz, még az automatikus mozdulatokhoz is tudatos erőfeszítés szükséges

Társult tünetek:

b A járás megkezdése előtt lemerevedési időszakok

Csoszogó, apró léptű járás

Pislantási problémák

Mimikaszegény, kifejezés nélküli arc

Életmódtanácsok:

b Fontos az aktív életvezetés. Ha elég erősnek érzi magát, lassú, óvatos sétákat tegyen.

Egyszerre csak egy dolgot csináljon.

Egészséges, megfelelően összeállított ételeket fogyasszon, akkor is, ha rossz az étvágya.

Ne igyon kávét, alkoholt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?