Könyvkiadóink idei tervei

<p>Megkérdeztük a hazai magyar könyvkiadókat, milyen kötetek megjelentetését tervezik idén. Valamennyien a kisebbségi célalaphoz benyújtott támogatás összegétől tették függővé terveik megvalósítását. Vannak, akik mernek nagyot álmodni, mások csak néhány címet soroltak fel.</p>

Az utóbbi évek adatai elszomorítóak, tavaly például csupán 14 kötet került az előző év legjobb munkáit díjazni hivatott Madách-díjról döntő bizottság elé, ami a három évvel ezelőtti 28 kötethez képest komoly visszaesés.

Kalligram PT

A Kalligram Polgári Társulás a két bizonyosan megjelenő (a tavalyi támogatásnak köszönhetően készült, de már 2017 dátummal ellátott) kötetének egyike, a Kárpát-medencei történeti családnévatlasz Vörös Ferenc magyarországi nyelvész munkája. A másik hazai szerzőhöz köthető: Gaucsík István történész Tarján Ödön kisebbség- és gazdaságpolitikai beszédeiből és írásaiból válogatott Az állameszme kritikusa című kötetbe. „A gazdaságtörténet fontosságát az összmagyar történettudományban az utolsó évtizedekben egyre többen ismerték föl, szlovenszkói vonatkozásban azonban a jelentőségét kevesen tudatosították. Az akkori magyar nemzeti szólamokat ismerni véljük – de igazából azt kellene okadatolva látnunk, hogy a csehszlovák demokrácia hogyan zárta ki számos vívmányából a kisebbségeket. Gaucsík István munkássága ezért hézagpótló a csehszlovákiai magyarság két világháború közötti történetének kutatásában” – írja a kötetről Filep Tamás Gusztáv.

A kiadó idén a következő szépprózaköteteket pályáztatja szlovákiai magyar íróktól: Bogyó Noémi Vakfoltok, Grendel Lajos Bukott angyalok, N. Tóth Anikó Szabad ez a hely?, Szalay Zoltán Felföld végnapjai, Száz Pál Phytolegendárium, Szunyog Zsuzsa Boldogságkommandó. A szerzők között van elsőkötetes (Bogyó Noémi) és Kossuth-díjas (Grendel Lajos) is. A tervezett verskötetek listája nem túl hosszú: A föld, a tenger és az ég – A bizánci költészet gyöngyszemei címmel Polgár Anikó állított össze egy válogatást saját fordításaiból, Barak László pedig az Én nem menni lakni külföld címet adta új versgyűjteményének.

Media Nova M

A dunaszerdahelyi Media Nova M és a Nap Kiadó együttműködésével készülő kötetek közül H. Nagy Péter plublicisztikáinak válogatása, a Médiaterek Lady Gaga korában már nyomdakész állapotban van, és várhatóan a második negyedév elején jelenhet meg. Az ismert irodalomteoretikus és popkultúra-kutató munkája trilógiát alkot ugyan a korábbi, Szisztematikus káosz és a Piknik az aknamezőn című opusokkal, de koncepcióját tekintve eltér azoktól. Homogénebb szövegfelület, az Új Szó Szalon mellékletében az utóbbi években megjelent publicisztikai írásokat tartalmazza, tehát nem tíz–tizenöt év terméséből kialakított válogatás. Az egyes darabok sorrendje nem kötött, a témák vissza-visszatérnek, az összekötő erő Lady Gaga tevékenysége, illetve a gagaizmus alakzata.

Az év második felében tervezik kiadni Ardamica Zorán közéleti publicisztikáit Barbárrá hülyülés 2.0, avagy határok és keselyűk címmel, Fellinger Károly Köti az éjszakát című verskötetét, Köbölkúti Varga József regényét, a Türelemjátékot, Németh Zoltán Hálózatelmélet és irodalomtudomány című munkáját, valamint Soóky László színikritikáit, Önfeladó színház(ak) címmel. A Media Nova M tervei közt egy fotóalbum is szerepel Kovács László és Görföl Jenő felvételeiből, Középkori templomok Komárom-Esztergom-Bars-Hont megyékben címmel.

AB-ART, Art Danubius

D. Kovács József már nem érhette meg mesegyűjteménye megjelenését, a Gömöri és nógrádi népmesék, anekdoták című kötet a szerző halála után lát napvilágot az AB-ART kiadónál. Fellinger Károly mátyusföldi hiedelemmeséket tartalmazó könyve, A kincsesláda két éve jelent meg ugyanitt, ezúttal kétnyelvű kötet készült belőle, a magyar mellett angolul is olvasható a huszonöt mese. Csáky Pál Egy hang Közép-Európából című kötete, illetve Bíró József legszebb versei is szerepelnek az idei kiadói tervben.

Az Art Danubius Koncsol László Batyuzgató című gyermekvers-kötetével, Jókai Mária Zoboraljai gyermekjátékaival, Gál Sándor öszszegyűjtött műveinek újabb kötetével és Varga Imre Más világok, Rabszódiák és szökési kísérletek című esszékötetével pályázik idén. Érdekesnek tűnik Balázs F. Attila Változó világ című „beszélgető könyve”, amelynek első részében a szerző a kérdező, a másodikban pedig őt kérdezik.

Lilium Aurum

Izgalmasnak ígérkezik Szászi Zoltán és Vontszemű János Miklós, a nagybőgős vitéz című könyve, amely tizenkét roma mesét tartalmaz. Vontszemű János gyermekkorában hallotta őket muzsikus nagyapjától és más családtagoktól. A mesék legtöbbjének főszereplője egy Miklós nevű világjáró muzsikus, aki útjai során különféle kalandokba keveredik.

A Gáspár Erna – Lőrincz Adrián szerzőpáros Kaukázus – úttalan utakon című háromnyelvű kötete szépirodalmi stílusban megírt útinapló, amely Európa kevésbé ismert szegleteibe, a Kaukázus nyugati és középső területeire röpíti az olvasót.

A dunaszerdahelyi kiadónál tervben van még egy fotóalbum a Csallóköz legelterjedtebb madárfajairól, háromnyelvű kommentárral. Lelkes Ödön Szemtől szemben / Zoči voči / Face to face című albuma a madárfotózás kulisszatitkaiba is bepillantást enged.

Keller László Teljes tárgyilagosság és szigorú valóság című kötete Vámbéry Ármin keletkutató életének egyes epizódjaiba enged betekintést, foglalkozik az iszlám világgal, Kelet-Európa korai történelmével, és az avarokról, a kunokról, a mongolokról is szó esik benne.

A Parazita könyvek H. Nagy Péter által szerkesztett 9. kötete, a Globárium I. azt prezentálja, hogy a populáris irodalom termékei összehasonlíthatók olyan művekkel, melyek már átestek a kanonizáció folyamatán. A gyűjtemény ismert tudósok tanulmányait tartalmazza, legtöbbjük tagja a MA Populáris Kultúra Kutatócsoportnak.

Kovács László Ez történt – A magyar történelem kiemelkedő eseményei című kötete egy történelmi olvasókönyv. A szerző középiskolai tanár, alap- és középiskolai történelemkönyvek szerzője.

Skuta Miklós Julien könyve című bemutatkozó kötetében első látásra egy szerelmi történetet ír le, a háttérben azonban filozófiai kérdések is megbújnak. A Lilium Aurumnál kiadásra vár még Varga Imre Pókvári mese című bábjátéka, amely egy régi monda alapján íródott, valamint R. Nagy Krisztián Szúnyog a negyedik falon című bemutatkozó novelláskötete, amely elsősorban a a science fiction, a dark style és a groteszk kedvelőit szólíthatja meg.

Madách Egyesület

A Madách Egyesület idén csak egy könyvet tervez kiadni, ez Dobainé Kiss Ilona Gyökerek és élmények című emlékirata. A mű két szálon fut: részint a személyesen megélt múlt a tárgya, másfelől a szlovákiai magyarok története. Mivel a szöveg lendületes és izgalmas, olvasható regényként is. A kötetet sok, a már nem élő szerző archívumából származó fénykép illusztrálja.

A Fórum kiadványai

A Fórum Kisebbségkutató Intézet idén négy könyvet kíván megjelentetni. Mindenekelőtt az Acta Ethnologica Danubiana 18–19. címűt, mely Liszka József összeállításában a komáromi Etnológiai Központ két évének tudományos eredményeit foglalja össze: tanulmányokat, recenziókat, konferenciabeszámolókat magyarul, szlovákul és németül. (Ezzel párhuzamosan készül az Acta-sorozat honlapja is, úgyhogy hamarosan minden évkönyv elérhető lesz az interneten.) Nagytárkányról évekkel ezelőtt jelent meg egy monográfia, idén ennek folytatása következik: Lázár Péter Nagytárkány II. című munkája, alcíme szerint Nagytárkányi népköltési gyűjtemény (1913– 1914). Több mint tíz évvel ezelőtt jelent meg Angyal Béla hiánypótló munkája, a Dokumentumok az Országos Keresztényszocialista Párt történetéhez, 1919–1936. Most a szerző egy újabb, két háború közötti párt történetéhez szolgál fontos adalékokkal, megjelenés előtt áll a Dokumentumok az Országos Magyar Kisgazda Földmíves és Kisiparos Párt és a Magyar Nemzeti Párt történetéhez 1920–1936. Továbbá kiadja a Fórum a Szlovákia lakosságának községsoros nemzetiségi összetétele az 1970. és az 1980. évi népszámlálás adatai alapján című demográfiai munkát, Gyurgyík László összeállításában és bevezető tanulmányával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?