Konferenciával ünnepel

Komárom. Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte a napokban az Etnológiai Központ, amely a Fórum Társadalomtudományi Intézet keretében 1997. október elsején alakult. Az évforduló alkalmából egész napos tudományos tanácskozást tartanak ma Komáromban, a Tiszti Pavilon dísztermében.

Komárom. Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte a napokban az Etnológiai Központ, amely a Fórum Társadalomtudományi Intézet keretében 1997. október elsején alakult. Az évforduló alkalmából egész napos tudományos tanácskozást tartanak ma Komáromban, a Tiszti Pavilon dísztermében. Liszka Józsefet, az Etnológiai Központ vezetőjét az összejövetel céljáról és programjáról kérdeztük. „Úgy gondolom, öt év elég hosszú idő arra, hogy számba vegyük a megalakulásunk óta eltelt időszak eredményeit, és felvázoljuk az elkövetkező időszak feladatait – mondta. – Ugyanakkor arra is jó alkalmat nyújt ez a tanácskozás, hogy ismételten bemutassuk és szakemberek segítségével elemezzük az eddig megjelent publikációinkat. A délelőtt folyamán Kósa László akadémikus és Dr. Ján Botík professzor magyar és szlovák szemszögből értékeli egyik legfrissebb kiadványunkat, a nyár elején megjelent A szlovákiai magyarok néprajza című könyvet. Értékelést hallunk továbbá a szlovákiai magyarok néprajzi bibliográfiájának négy kötetéről, az Interethnika sorozatról és az Acta Ethnologica Danubiana évkönyvekről, valamint a Lokális és regionális monográfiák eddig megjelent köteteiről. Délután hazai és külföldi – köztük erdélyi és szlovéniai – intézmények, kutatóműhelyek képviselői mondják el a gyűjtőmunkáik, az anyagfeldolgozás, a publikálás során szerzett tapasztalataikat. Itt kedvező alkalom nyílik a kapcsolatok elmélyítésére, az együttműködés formáinak megvitatására. A mai tanácskozásra a szakmabelieken kívül a szélesebb nyilvánosságot is várjuk, mindenkit, akit érdekel a szlovákiai magyar néprajz. Az egyes előadókat is arra kértük, hogy ne merev szakmai értekezéseket tartsanak, hanem figyelemfelkeltő, ismeretterjesztő előadásokat. A Tiszti Pavilon dísztermében rögtönzött kiállítás keretében bemutatjuk a Szakrális Kisemlék Archívum néhány darabját is.” (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?