Költészet és... a hozzáadott érték

<p>Mi köze a költészetnek a matematikához, az asztrofizikához, a nemiséghez, a gasztronómiához, a transzcendenciához, az operához vagy éppen a dark fantasy műfajhoz? Vajon léteznek-e közös tartományok, mennyire hat egymásra a természettudomány és az irodalom, illetve mely társművészetekből merítenek a költők?</p>

A Költészet és... című kötetben 16 szerző keresi a választ ezekre a kérdésekre, ki-ki a maga „szakterületén” belül. Aki ismerősen mozog a hazai magyar alkotók műhelyében, bizonyára nem lepődik meg azon, hogy Csehy Zoltán a költészet és az opera kapcsolódási pontjaival foglalkozik tanulmányában, H. Nagy Péter az asztrofizika hatásaival, Németh Zoltán a versekben tetten érhető nemiséggel, Polgár Anikó pedig a műfordításnak a költészetbe való észrevétlen beolvasztásával. A legnagyobb meglepetést talán Mizser Attila okozza Költészet és teremtés című tanulmányával, de Benyovszky Krisztián is (számunkra) szokatlan területet választott: a költészet és a gasztronómia kapcsolatát.

A kötet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által kiadott Opus című irodalmi és kulturális folyóirat „extra tartománya”, vagy ahogy Csanda Gábor írja az előszóban: „afféle hozzáadott tárhely és különszám”. Évente megjelenik egy-egy kötet az Opus Könyvek sorozatban, ez már a negyedik. A benne szereplő esszék és tanulmányok szerkesztői felkérésre születtek, és megjelentek már a folyóiratban, ám ismerve az Opus terjesztésének nehézségeit, összegyűjtésüket remek ötletnek tartjuk. Így együtt ugyanis hangsúlyosabbak a szövegek, ha úgy tetszik, egymás értékét is növelik. Egy kötetnél az írások sorrendje is fontos, ebből a szempontból is kiváló munkát végzett a két szerkesztő, Csanda Gábor és H. Nagy Péter. Utóbbi a folyóirat főszerkesztője volt tavaly év végéig, és nemcsak az úgynevezett peremműfajokat és a természettudományokat hozta be a lapba, hanem a fiatal irodalmárokat is. Közülük többen is szerepelnek ebben a kötetben (Baka L. Patrik, N. Juhász Tamás, Hegedűs Norbert).

Bár a cél végső soron az, hogy a különböző megközelítések és és értelmezések mentén közelebb jussunk a költészethez, mégsem beszélhetünk könnyű olvasmányról. A tudományos szövegek elsősorban tanárok, magyar szakos egyetemisták, illetve alkotó emberek számára jelenthetnek szellemi élményt, de természetesen a költészethez „hozzárendelt” területek ismerői számára is érdekesek lehetnek.

Költészet és... Szlovákiai Magyar Írók Társasága, 2014.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?