Kóbor János is énekel Kanye West dalában

PUHA JÓZSEFÉszak-Amerikában ma került forgalomba Kanye West új nagylemeze, a Yeezus, amit mi, magyarok tűkön ülve vártunk. Pedig napjaink vezető hiphopelőadójának nincs is számottevő rajongótábora mifelénk.

PUHA JÓZSEF

Észak-Amerikában ma került forgalomba Kanye West új nagylemeze, a Yeezus, amit mi, magyarok tűkön ülve vártunk. Pedig napjaink vezető hiphopelőadójának nincs is számottevő rajongótábora mifelénk. Az albumot a Gyöngyhajú lány miatt vártuk nagyon.

Az atlantai születésű Kanye West május 17-én, az Omega énekesének, Kóbor Jánosnak a hetvenedik születésnapján mutatta be a New Slaves című újdonságát, egy New York-i házfalra vetítette ki az előadását. A szerzemény akkori változatában két és fél perc után a Gyöngyhajú lány orgonaszólama csendül fel, West arra énekel több mint egy percen át. Aztán kiderült, a rapper nem kért engedélyt. Kóbor azt mondta, különösebben nem zavarják a történtek, nem ez az első eset, hogy az átdolgozók fittyet hánynak a szabályokra. A zenekar billentyűsét, Benkő Lászlót és producerét, Trunkos Andrást viszont felháborította a plágium, jelezték, hogy perre viszik az ügyet.

A pert akkor még nem lehetett elindítani, meg kellett várni, hogy a New Slaves kereskedelmi forgalomba kerüljön. Többen arra tippeltek, hogy a dal nagylemezen levő verziójából kimarad a Gyöngyhajú lány. Nem ez történt. A számban nemcsak az orgonaszólam hallható, hanem Kóbor János éneke is, magyarul, a végén. A borítón feltüntették a Gyöngyhajú lány két szerzője, Presser Gábor és Adamis Anna nevét az Omegával együtt. Ezek alapján a zenekar már beperelheti Westet. A peren kívüli megegyezés azonban reálisabbnak tűnik.

A napokban egy újabb érdekes átdolgozás jelent meg. A Prodigy néven alkotó Albert Johnson New York-i rapper (semmi köze a The Prodigy együtteshez) The Alchemist producerrel készített albumot Albert Einstein címmel. Szerepel rajta a Breeze című dal, amely az LGT 1982-es A siker című számának zenéjére épül, s ez eredeti, magyar ének egy részlete is hallható benne. The Alchemist tavaly februárban Budapesten koncertezett, és elmondta, annyi magyar nagylemezt szerzett be, hogy bőröndöt kellett vennie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?