Kisebbségi újságírók autonómiában

<p>Nem mindennapi élményben volt részük az elmúlt hét utolsó felében azoknak az újságíróknak, akik napilapjuk képviseletében részt vettek a Kisebbségi Lapok Egyesületének (MIDAS) közgyűlésén: élő példáját láthatták annak, hogyan is működik egy autonóm tartomány – a közgyűlés helyszíne ugyanis Bolzano (Bozen) volt, az olaszországi Dél-Tirol Autonóm Tartomány központja.</p>

A rendezvénysorozat informális keretek között kezdődött: Dél-Tirol kormányzója, Luis Durnwalder fogadta a résztvevőket a Laimburg mezőgazdasági kutatóközpont impozáns, hegyoldalba épített borpincéjében, köszöntő beszédében kihangsúlyozva: az együttműködés, a hálózatépítés lényeges a mai világban, különösen a kisebbségek szempontjából.

A másnapi egész napos konferenciát Toni Ebner, a MIDAS elnöke nyitotta meg, visszaemlékezve a kezdetekre: a szervezet éppen 10 évvel ezelőtt született meg Bolzanóban. Akkoriban még csak 12 tagja volt, ám mára már 30 napilap tartozik a kötelékébe – a 30., a lengyel nyelven Csehországban megjelenő Głos Ludu éppen a mostani közgyűlés alkalmával vált hivatalosan az egyesület tagjává. Toni Ebner úgy vélte: bármilyen országról legyen is szó, a kisebbségeken, a kisebbségi sajtón mindig van egy bizonyos fokú nyomás. „Együtt azonban erősebbek vagyunk” – összegzett a MIDAS-elnök, majd következtek a szakmai előadások, amelyek közül a teljesség igénye nélkül csak néhányat említünk meg.

Florian Mussner – a Trentino–Dél-Tirol Autonóm Régió etnikai csoportjainak népszerűsítéséért felelős szakértő – a kisebbségi sajtó fontosságát hangsúlyozta. Mint kifejtette: a kisebbségi nyelveket nem elég iskolában tanítani, hanem azokat használni kell a mindennapi életben. Éppen ezért fontosak a kisebbség nyelvein megjelenő sajtótermékek, amelyek megerősítik az identitást, és felhívják a figyelmet az adott kisebbség gondjaira. „Önök az európai diverzitás nagykövetei” – zárta rövid előadását Mussner.

Harald Pechlaner, az EURAC Regionális Fejlesztési Intézet vezetője nem kimondottan sajtós témákat taglalt: a kisebbségeknek a turizmusra való hatását, a kulturális diverzitást vette górcső alá az EURAC három tanulmánya alapján. Ezek során arra a következtetésre jutott, hogy a nemzeti kisebbségek hozzájárulnak egy-egy ország vagy régió vonzóerejének növeléséhez, és nagy szerepük van abban, hogy a turisták visszatérjenek még az illető régióba. Éppen ezért fontos, hogy „ne tegyük múzeumba, hanem fejlesszük a kisebbségeket”, aminek egyik eszköze a MIDAS-lapok hálózata is.

Martha Stocker, a Trentino–Dél-Tirol regionális kormányzat alelnöke az olasz és osztrák területi viták tárgyát képező, az idők során hol egyik, hol másik országhoz tartozó régió autonómiájának történetét elevenítette fel, és a tartomány alkotmányába, annak az évek során végbement változásaiba is betekintést nyújtott. Egyben néhány példát is mondott szemléltetésképp arra, hogyan is működik manapság a dél-tiroli autonómia: minden közalkalmazottnak kétnyelvűnek kell lennie, így annak függvényében, hogy a hozzá forduló polgár német vagy olasz anyanyelvű, németül vagy olaszul beszél vele. Végül felhívta a jelenlevők figyelmét a működőképes autonómia egyik alapfeltételére: a régió gazdasági fejlettsége elengedhetetlen az autonómia életképessége szempontjából.

A MIDAS-közgyűlés fénypontját ezúttal is a Habsburg Otto- és a MIDAS-díj kiosztása jelentette. Előbbivel az egyesület a kisebbségvédelem és a kulturális sokszínűség témakörökben kiemelkedőt nyújtó többségi nyelvű újságírót díjazza – a díjat idén Peter Meier-Bergfeld, a Rheinischer Merkur ausztriai és dél-kelet európai munkatársa vehette át Habsburg Ottó fiának, Habsburg Károly főhercegnek a kezéből. A kisebbségi témában maradandót alkotó újságírónak járó MIDAS-díjat a finnországi svéd Jeanette Björkqvist nyerte el – a legnagyobb példányszámú finnországi svéd nyelvű napilap riportere egy romániai, Helsinkiben kolduló cigánycsalád életét követte több héten át, s ennek eredményeképpen született meg az a riport, amellyel már több szakmai elismerést is besepert. A 38 éves riporter szakmai elhivatottságát egyébként jól jelzi az a gondolat, amelyet köszönőbeszédében fejtett ki, és amely talán a MIDAS ilyen formában még ki nem mondott mottója is lehetne: a nemzeti kisebbségeknek joguk van ahhoz, hogy minőségi sajtójuk legyen.
Balázs Bence

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?