Kultúra

Kis roma sikertörténet

„Először voltak fenntartásaim a Nyújtsd a kezed! Országos Roma Szavalóversennyel szemben, ugyanis nem szeretem a szegregációt – de lassan eltűntek, ugyanis sok tehetséges fiatallal találkoztam, akik egymás társaságában valószínűleg még jobban megnyílnak” – mondta Ádám Zita, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség országos alelnöke a nyolcadszor megrendezett rimaszécsiversenyt értékelve.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. december 19. 18:00

JUHÁSZ DÓSA JÁNOS

A történet 1999-ben kezdődött, amikor Reisz Éva, a rimaszécsi alapiskola akkori igazgatónője a már akkor is zömmel roma gyerekek látogatta intézmény nevében kísérleti jelleggel országos roma szavalóversenyt szervezett. Nemcsak a régióból, hanem Nyugat- és Kelet-Szlovákiából is érkeztek diákok, olyan elszánt pedagógusok kíséretében, akik fantáziát láttak a rimaszécsi ötletben, s megkeresték azokat a tehetséges gyerekeket, akik közül néhányat már a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyre is beneveztek.

Vavrek István, a főszervező Ternipe Polgári Társulás vezetője Rimaszéccsel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy élő példaként állhat mindannyiuk elé, az egyetlen kitörési lehetőség ugyanis a tanulás, s nem véletlenül követte pedagógus édesapja példáját. „Ahogy én elértem valamit, s most a katedrán állhatok, ugyanezt ti is elérhetitek. S bebizonyíthatjátok, hogy van kiút, s ez a verseny egyúttal arra is remek bizonyíték lehet, hogy nemcsak énekelni és táncolni tudunk, de más műfajokban, a vers- és prózamondásban is alkothatunk maradandót” – üdvözölte bevezetőjében a megjelent 84 versenyzőt Vavrek.

A versenyt 2001-ben és 2003-ban is megrendezte a rimaszécsi alapiskola, majd miután az igazgatónőt eltávolították a székéből, többéves szünet következett. 2008-ban a Ternipe Polgári Társulás, amely akkor már délutáni iskolát működtetett a községben, úgy döntött, felújítja a rendezvényt, amelyet országos, de már évente megvalósuló rendezvénynek hirdetett meg.

A jelentkezők száma fokozatosan nőtt. Idén már 91 diákot neveztek be, akik közül a hideg idő ellenére 84 el is jött. S nem lehet elégszer hangsúlyozni, azokból az iskolákból érkeztek, ahol a pedagógusok külön is foglalkoznak a roma gyerekekkel, s keresik bennük is a tehetséget. A verseny a hagyományokra való tekintettel maradt Rimaszécsen, noha a körülmények nem épp ideálisak. A tavalyi évhez hasonlóan idén is fagyos kultúrház várta a versenyzőket, sőt a helyi községi hivatal nem átallott még foglalót is kérni a jéghideg teremért.

Mint Ádám Zita, a zsűri egyik elnöke kiértékelésében hangsúlyozta, ami nem változott az előző évekhez viszonyítva, az a hideg, amely mind a versenyzőket, mind a zsűrit kedvezőtlenül befolyásolta. „Nem lehet nagykabátban, vacogó fogakkal verset mondani” – üzente a helyieknek. Ádám Zita hangsúlyozta, komoly eredményeket elsősorban ott lehet elérni, ahol a szülő és a pedagógus, vagyis a család és az iskola együttműködik, s közösen gondolkodik a gyerek jövőjéről. Vannak erre nagyon szép példák, s ezért is hozta el a rendezvényt támogató Pozsonyi Magyar Intézet a hejőkeresztúri modellt, amelyet Kovácsné dr. Nagy Emese, az ottani alapiskola igazgatónője mutatott be. Az ott kidolgozott modell a cigány származású és/vagy szocio-kulturálisan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására és szocializációs folyamataik segítésére szolgál. A magyar intézet biztosította a verseny utáni táncházat is, amelyhez a zenét és a táncot a Szőttes tagjai szolgáltatták.

Ádám Zita szólt arról is, hogy igen változatos volt a repertoár, s külön értékelte azokat a versenyzőket, akik roma irodalmat hoztak. Elhangzottak cigány mesék, de Choli Daróczi József verse is. „A legjobbak akár a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen is megállnák a helyüket” – mondta.

Az elmúlt évhez viszonyítva jó hír, hogy ismét akadt jelentkező a középiskolások között (két éve Kassáról, roma anyanyelvű középiskolások érkeztek a versenyre), a rimaszombati Egyesített Szakközépiskola két diákja is benevezett, s ahogy tanárnőjük, Lévay Marek Adrienn megjegyezte – örömmel jöttek, egy pillanatig sem kellett őket nógatni.

Vavrek István, a Ternipe Polgári Társulás elnöke elmondta, amikor megkeresték őket örömmel vállalták a szavalóversenyt, de mivel a helyiek által biztosított körülmények nem megfelelőek, gondolkodnak azon, hogy jövőre más helyszínt keressenek a versenynek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

ddd

Meddig terhelhető egy gyermek?

rendőrség

Tragikus baleset – Életét vesztette egy 37 éves sofőr

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.