Kiállítás Az ember tragédiájáról

s
Pozsony |

Ma nyílt meg a fővárosban az a kiállítás, amely Madách Imre emléke előtt tiszteleg. Az ember tragédiájának írója 200 éve született, ez az év tehát Petőfi mellett róla is szól. A Szlovák Nemzeti Múzeum alá tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma „...írtam egy költeményt…" címmel állított össze egy átfogó Madách-tárlatot, amely a SzNM Vajanský rakpart 2. szám alatti székházában látható.

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni Az ember tragédiája című drámai költeményét Alsósztregován. A művet a következő év márciusában fejezte be, a kéziratot elküldte véleményezésre Arany Jánosnak, a kor legnevezetesebb magyar költőjének.

Arany szeptember 12-i keltezésű, híressé vált válaszlevelében ezt írta a szerzőnek: „Az ember tragédiája úgy koncepcióban mint kompozícióban igen jeles mű…egy kevés külsimítással irodalmunk legjelesb termékei között foglalhat az helyet… Fogadja leghőbb üdvözletemet a gyönyörért, melyet nekem műve által okozott, a fényért, melyre költészetünket derítni hivatva van!“

E jelentős alkotás ma már 40 nyelven olvasható, és a színpadi feldolgozások száma is tekintélyes. Ezzel a művel nyitották például az új magyar Nemzeti Színházat 2002-ben, Szikora János rendezésében.

A pozsonyi kiállítás vezérelve az, hogy mgmutassa és összefoglalja e nagy mű különböző műfajok felőli megközelítési módjait. A hatására született képzőművészeti alkotások például megkönnyítik a ráhangolódást az eredeti költeményre. Látható a tárlaton Koronczi Endre budapesti képzőművész 15 szín a Ploubuter Parkból című munkája, amely nem illusztrálja tartalmilag, de szerkesztési koncepciójában követi Madách művét.

A kiállítás elsődleges céljai Az ember tragédiája jelentőségének ismételt köztudatba emelése, az irodalom, történelem és képzőművészet muzeológiai eszközökkel történő népszerűsítése és interaktív tanulási helyszín létrehozása.

Az információk három nyelven – magyarul, szlovákul és angolul – érhetőek el, és készült a tárlathoz egy háromnyelvű kiállításvezető is. A helyszínen megvásárolható Az ember tragédiája 2019-es magyar nyelvű és 2021-es, Jitka Rožňová által fordított szlovák nyelvű változata, mindkettő a pozsonyi Madách Egyesület kiadásában látott napvilágot.

A kiállítás kurátorai Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója és Praznovszky Mihály magyarországi irodalomtörténész. A látványért és kivitelezésért Szabó Réka és az MNU Creative Solutions: Németh Zoltán, Tarr Kálmán és Dénes Gábor felel. A kiállítás a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás együttműködésével, a Magyar Géniusz Program és a Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre. 

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?