Kevesebb az aktuális sztár a Szigeten

Budapest |

<p>Kevesebb az aktuális sztár, több a &bdquo;krónikus&rdquo;&nbsp;újrázó a&nbsp;szerdán megkezdődött&nbsp;25. Sziget fesztiválon, és ha ebből indulunk ki, akár gyengének is minősíthetnénk a kínálatot. De azért sikerült olyan fellépőket is becserkészni, akik eddig nemet mondtak.&nbsp;</p>

Először látható például Magyarországon az elmúlt negyed század legfontosabb brit dalszerző-gitáros-énekesnője, az NME életmű díjas PJ Harvey. (Ő azon kevesek egyike, aki a trencséni Pohodán előbb szerepelt, mint a Szigeten)

A felvezető nap húzóneve P!nk volt, aki tökéletes showjával szépen indította a fesztivált. Azt kaptuk, amit a turné minden állomásán kijár a közönségnek, nem pedig egy falunapi haknit. Lelkesen és tisztán énekelt az esti 28 fokban (ugrálás közben is), akrobatikus táncosokkal és jópofa színpadképpel készült, az utolsó szám előtt a levegőbe emelkedett, dobott egy hátra szaltót, és nem mellesleg van 8-10 olyan világslágere, amiket mindenki ismer, még a mai tinik is. Ráadásul közvetlen és laza, pacsizik a rajongókkal, elveszi tőlük a telefont, csinál egy szelfit, a koncert előtt két órával pedig állítólag még vidáman kártyázott a kislányával.

A Pinkre várakozó tömeg jól szórakozott a Dubioza Kolektiv műsorán is. Ez egy bosnyák ska-reggae-hiphop zenekar, ötödször léptek fel a Szigeten, legutóbb a világzenei színpadon. Dalaik bulisak, lendületesek, és deklarált céljuk, hogy megváltoztassák a világban a Boszniáról és általában a Balkánról kialakult képet. Szövegeik a megértésről, békéről éskölcsönös elfogadásról szólnak, de némi társadalomkritika is megbúvik bennük. A koncertbe belefért egy Clash-feldolgozás is (I Fought the Law), amiért külön hálás vagyok. Ja, és nagyszínpados zenekar létükre arra biztatták a közönséget, hogy nyugodtan töltsék le a zenéjüket ingyen a netről. Sok koncerten voltam már, de ilyet még nem hallottam.

„Ti mind Pinket várjátok?” - kérdezte a kanadai Billy Talent énekese, akinek nyilván fura volt ekkora tömeget látni, tekintve, hogy teljesen más zenében utazik, mint az est headlinere. Lagymatag lemezeikkel ellentétben a Billy Talent tagjai élőben igazi zúzós, tökös rockerek, nagyon jól szólt az egész, és külön szimpatikus gesztus volt, amikor Benjamin Kowalewicz a végén - aggódó apukásra véve a figurát - arra kérte a nézőket, vigyázzanak egymásra ez alatt az  egy hét alatt. A fiúk vigyázzanak a hölgyekre – mondta komoly arccal. És a lányok is vigyázzanak egymásra, tette hozzá mosolyogva.

Tom Odell és zenekara csütörtökön végre a nagyszínpadra került. A szervezők tanultak a 2014-es félelmetes tömegjelenetből, amikor z A38 sátorba tuszkolták be őt, az érdeklődők fele kinn rekedt, és egymást taposták az emberek ezért a fiatal brit énekes-dalszerzőért. Tom továbbra is imádja az öreg amerikai folk-rock dalnokokat (sok tini tőle hallott először Bob Dylanről vagy Tom Waitsről), de szerzeményeiben érezni lehet a mai menő zenekarok, például az Arcade Fire vagy a Bon Iver hatását is.

A csütörtöki nap headlinere, Wiz Khalifa egész más réteg ikonja. Az amerikai rapper srácot 16 évesen fedezték fel, a Wiz Khalifa művésznevet a 17. szülinapján tetováltatta magára. Három évvel később pedig már egy multicég, a Warner Bros. szerződette le. Egyedülálló dallamos stílust fejlesztett ki, ügyesen keveri az éneklést a rappeléssel, a zenei körítést pedig még pont a lakossági hiphop határvonalán innen lőtték be.

Szemezgessünk Sziget fesztivál hétvégi kínálatból. A nagyszínpad szombati húzónevei Macklemore & Ryan Lewis, akik 2014-ben már jártak a Szigeten. Ennél trendibb márkanév talán nincs is ma a mainstream hiphopban. A legutóbb négy Grammyt is besöprő Macklemore nemcsak a popos, könnyen érthető, ám súlyos társadalmi mondanivalóval rendelkező dalai miatt népszerű, hanem a műfaj berögződéseivel szembemenő missziója miatt is. Azt vallja ugyanis, hogy a hiphopban is ki lehet állni a melegek jogai mellett. Szakemberek szerint ebben a műfajban mindig akkor történik valami komoly, nagy változás, amikor egy fehér előadó letarolja a piacot. Macklemore eddigi pályafutása jó példa erre.

Az A38 Színpadon erős indie-pop-elektro felhozatal várható a hétvégén. Holnap érdemes fenn maradni éjjel fél kettőig azizlandi GusGus kedvéért, mert ez a világ egyik legérdekesebb tánczenei társulása. Húsz éve farigcsálják electro-soul-triphop lemezeiket tudományos alapossággal, és mind a szakma, mind a közönség imádja őket.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"284453","attributes":{"alt":"","author":"MTI-felvétel","class":"media-image","height":"320","title":"Pink fellépése a Szigeten","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Előttük játszik ugyanott a sokkal felszabadultabb brit Crystal Fighters. Aki lemaradt róluk 2014-ben, érdemes pótolnia. Az akkori benyomás alapján állítjuk, hogy ha létezik zenekar, ami egy Sziget-kaliberű fesztivál tökéletes fellépője lehet, az a Crystal Fighters: a nemi egyenlőség jegyében férfi és női énekessel, multikulti attitűddel, egzotikus, mégis könnyed zenei motívumokkal, dinamikus, erőtől kicsattanó színpadi jelenléttel.

Holnapután, vasárnap este Új-Zéland legfőbb alternatív zenei exporttermékét köszönthetjük a The Naked and Famous zenekar személyében. Ők ugyan posztpunknak tartják azt, amit csinálnak, de apátia helyett érzelmesség és álomszerű megszólalást várhatunk tőlük. Budapesten rendkívül népszerűek, már 3 éve is megtöltötték az A38 hajót . Young Blood című megaslágerüket még nálunk is játszották a rádiók.

Figyelmet érdemel a Music Box nevű új helyszín is. Ez a Sziget legkisebb, ám legcukibb színpada, ahol esténként egy szál gitáros dalszerző-előadók váltják egymást Upor Andrástól Zanzingeren át a Halott Pénzes Járai Márkig.

A teljes Petőfi rádiós élmezőny felvonul egyébként a Szigeten, egy külön színpadon. Közülük szerintünk a Fran Palermo a legizgalmasabb, őket a külföldiek is nagyon fogják szeretni. Zenéjük ugyanis izgalmas sűrítménye mindannak, ami ma előremutatónak számít. Rengeteg különböző stílusból (brit pop, garázsrock, mediterrán hangulatok, blues, folk stb.) állt össze egy olyan színes kaleidoszkóppá, amely folyamatosan formálódik, dalonként változik, mégis minden elemében kerek egész.

Vasárnap ugyanitt lép fel a dzsesszes finomságú kunsztokkal operáló Qualitons nevű popcsapat, a Red Hot Chili Peppers kedvenc magyar zenekara. (tavalyi budapesti koncertjük előtt Anthony Kiedis és társai lesétáltak a szállodájukból egy állóhajóra, amelynek teraszán épp játszottak, másnap meghívták vacsorára a magyar kollégákat, és természetesen a koncertjükre is.)

Meglepő, hogy a tribute zenekarok is saját színpadot kaptak. A Beatles még hagyján, de már a Kispál és a Borznak is van emlékzenekara, a Tökéletes Helyettesek, az idei Volt fesztiválon látott Paramore számait pedig a Brand New Eyes játsszahétfőn.

A Cine Concert programsorozat keretében egész héten régi némafilmeket vetítenek élő zenei kísérettel, ami nagyon szórakoztató tud lenni, érdemes egyszer megtapasztalni.

A Sziget egy hét alatt mintegy ezer programot kínál, idén már speciális hétvégi bérletek is kaphatóak, és még minden napra vannak napijegyek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?