Két hazai irodalmár is Térey-ösztöndíjas lett

dd
Budapest |

A tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János költőről nevezte el a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) azt az alkotói ösztöndíjat, amelyet középgenerációs (35–65 év közti) írók kaphatnak a magyar államtól. Az összeg havi 320 ezer forint két éven át.

Egy 19 tagú szakmai zsűri döntött többfordulós, titkos szavazáson, ennek elnöke Harmath Artemisz, Térey özvegye volt, tagjai pedig az írószervezetek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia és a PIM delegáltjai. A 330 jelölt közül 30-nak ítélték oda az ösztöndíjat, a kiválasztottak köre a tartaléklistáról 45 fősre bővült. Ez a lista azért született, hogy ha a PIM főigazgatója él vétójogával, akkor az azon szereplők léphessenek előre. Demeter Szilárd nem vétózott, sőt javaslatára két évre mind a 45 író megkapja az ösztöndíjat, azzal a kikötéssel, hogy 2021 végén a díjbizottság egy nagy tekintélyű meghívottakból álló szakmai zsűri segítségével értékeli az ösztöndíjasok addigi munkáját, és legkevesebb ötükkel nem hosszabbítják meg a szerződést.

Az ösztöndíjasok között két hazai alkotó, Csehy Zoltán és Hodossy Gyula is ott van.

A 45 fő közül mindössze heten nők. 

Íme a névsor: Bartók Imre, Berta Zsolt, Czilli Aranka, Csehy Zoltán, Csender Levente, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Hász Róbert, Háy János, Hodossy Gyula, Kemény István, Keresztesi József, Király Zoltán, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, László Noémi, Lázár Balázs, Lőrincz P. Gabriella, Lövétei Lázár László, Majoros Sándor, Márton László, Molnár Vilmos, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Orcsik Roland, Rózsássy Barbara, Sajó László, Sántha Attila, Solymosi Bálint, Szálinger Balázs, Száraz Miklós György, Szilasi László, Szőcs Petra, Terék Anna, Varga Melinda, Végh Attila, Vörös István, Zalán Tibor, Zoltán Gábor, Zsille Gábor.

Úgy tűnik, néhányan nem is tudták, hogy az írószervezetek javasolták őket, illetve kevés esélyt jósoltak maguknak, ezért nem foglalkoztak a dologgal. A listát kedden ismertették, Bartók Imre már aznap jelezte, hogy nem veszi át az ösztöndíjat. 

„Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk. Mindannyian tudjuk, hogy ami történik, nem normális. Ebből az idiotisztikus és nyomasztó összegből – fejenként 16-17 millió forint – meg lehetett volna menteni a József Attila Kört” –

írta Bartók Imre egy Facebook-posztban, hozzátéve, hogy mindezt a nyilvánosságot kerülve is elmondta volna, ha megkérdezik, de de ez nem történt meg.

„Mellesleg 34 éves vagyok, meg sem kaphattam volna”

– tette hozzá az író, aki azt is furcsállja, hogy a zsűri 2 év után „kötelezően (!) kiszór legalább öt személyt, és ez a zsűri a leírás szerint nem azonos a kuratóriummal”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?