Kultúra

Két díjat is kapott Csehy Zoltán

A napokban két fontos díjat is kapott Csehy Zoltán költő, irodalomtörténész, műfordító, a pozsonyi Comenius Egyetem magyar tanszékének docense.
Juhász Katalin

2021. február 9. 11:30

dddd
(Somogyi Tibor felvétele) 

A Háttér-díjjal 2005 óta jutalmazza a Háttér Társaság azokat, akik sokat tettek a LMBTQI-közösségért. A díjat idén Csehy Zoltánnak ítélték oda, aki a Házasodik a herceg című verses mesét írta a „ledarált” Meseország mindenkié című mesekönyvbe. 

Hanzli Péter laudációjában kitért arra, hogy Csehy rendszeresen foglalkozik meleg témájú, illetve homoerotikus költészettel. A Hárman az ágyban című antológiájában görög és latin erotikus verseket fordított magyarra, de az epigrammaköltő Sztratón Kölyökmúzsája, Antonio Beccadelli Hermaphroditus című verseskötete, Petronius Satyriconja és az olasz filmrendező, Pier Paolo Pasolini verseinek magyar fordítását is neki köszönhetjük. Szodoma és környéke című monumentális munkája a magyar meleg tárgyú és irányultságú költészet, illetve a róla szóló diskurzus első tudományos igényű feldolgozása, a középkortól napjainkig.

Csehy szerint „a másság nem az ereszcsatornán kúszott le közénk, hanem a létezés variációs játékainak természetes komponense. Ápolnunk és gondoznunk kell a bennünk rejlő mást, a szabadságot, mert az a sajátunk: ez alapvető morális imperatívusz, de részint ösztönös törekvés is, leleményes önvédelmi technikákat fejleszt ki, melyek zöme igencsak élvezetes, mint például a humor vagy az alkalmazott irónia. Ha létezne a Különleges Kreativitások Egyeteme, a marginalizáltak vagy kisebbségiek önvédelmi humora külön tanszéket érdemelne.”

A másik elismerés, amelyet Csehy Zoltán kapott, a budapesti Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályán alapított Erdődy Edit-díj. Ezt Arctalanság, arcadás, arcrongálás. Önláttatási stratégiák és diszkurzusretorikák kisebbségi kontextusban című könyvéért (Reciti, Budapest, 2020) ítélték neki. 

„Csehy Zoltán monografikus igényű tanulmánykötete egyszerre tekinthető szintetizáló összegzésnek és sok szempontból hézagpótló munkának. Szerzőjét ezúttal nem a neolatin költészet alakváltozatai, az antikvitás továbbélésének nyomai, az egyes szerzői  önreprezentációk, az erotográfia kultúrtörténeti hagyományába illő poétikák vagy a humanista énformálás mikéntjei érdeklik, hanem a kisebbségi kontextusban történetiségükben is jól megragadható önláttatási stratégiák és diszkurzusretorikák, melyek egészen a jelenig nyúlnak, sőt innen visszatekintve válnak csak igazán érdekessé” – áll az indoklásban. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

čaputová vlhová

Megszüntette az államfővel szemben indított eljárást a parlamenti bizottság

koronavírus Ukrajna

Koronavírus - A fertőzöttek száma 179,1 millió, a halálos áldozatoké 3,88 millió a világon

Joachim Löw

EURO-2020 - Löw: az elmúlt három évben rengeteget fejlődtek a magyarok

sport a tévében

A magyarok és a szlovákok utolsó Eb-csoportmeccse a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.