Készül az első cigány szimfónia

Budapest. Új zeneművet ír Szakcsi Lakatos Béla, a világszerte ismert zongoraművész; a Liszt Ferenc-díjas alkotó – koncertjeire is készülve – Az első cigány szimfónia megkomponálásával tölti idejét.

Budapest. Új zeneművet ír Szakcsi Lakatos Béla, a világszerte ismert zongoraművész; a Liszt Ferenc-díjas alkotó – koncertjeire is készülve – Az első cigány szimfónia megkomponálásával tölti idejét.

Szakcsi Lakatos Béla elmondta: szimfóniája modern, kortárs zene lesz, ugyanakkor dallamos, a hagyományos cigány zene sajátosságait visszaadó, a közönség számára befogadható művet komponál. Az első cigány szimfónia megírását nem valami különleges alkalomhoz köti, csupán ahhoz, hogy régóta tervezi a származásához kapcsolódó zenei kultúra feldolgozását. A szimfónia megkomponálására – amely régóta dédelgetett álma – zeneszerző társai is biztatták.

Ismertetése szerint a mű öt tételből áll majd. Az első kettő a keleti zene, az indiai kultúra jegyeit viseli majd magán, a második tételbe énekszólamot is komponál. A szimfónia 3. tétele csak vonósokra épít; ebbe a tételbe a cigány zene „szabad áramlását“, a kávéházakban hallható, fúgaszerűen, ellenpontokkal felcsendülő vonósmuzsikát kívánja beleszőni.

A harmadik tétel 4-5 szólamban épít majd az imitációra. A negyedik tételben a rézfúvósok és az ütősök jutnak szerephez, s a kompozíció ezen részét a váltakozó ritmusú, negyedekkel, nyolcadokkal tarkított délszláv cigány muzsika jegyei hatják át.

A mű záró, 5. tétele szoprán és alt női karra, valamint adagio zenekari muzsikára épül majd – ismertette.

A szerző szerint zeneműve megírásához egy, másfél évre lesz szüksége. Kitért arra is, hogy lesz ideje az alkotásra, mivel nemrégiben operálták porckorongsérvvel. A lábadozás időszakát sem tölti tétlenül, újabb turnékra készül: október 3-án Brüsszelben lép fel, ahol két dzsesszkoncertet ad. Október 18-án a budapesti közönség hallhatja játékát az IBS-ben, majd október 27-én Tony Lakatossal koncertezik Lengyelországban egy dzsesszfesztiválon. A művész újabb lemezfelvételre is készül.

Szakcsi Lakatos Béla pályája kezdetén tagja volt Pege Aladár és Kovács Andor együttesének, majd 1968-ban Duka Norberttel és Lakatos Gézával megalakította az LDL triót. 1970-ben a montreux-i fesztiválon a Pege-együttes tagjaként a sajtó első díját nyerte el; ezután egyre gyakrabban koncertezett külföldi muzsikusokkal. A művész 1972-től négy éven át a Rákfogóban játszott, 1980-ban pedig Babos Gyulával közösen létrehozta a dzsessz-rock stílusban játszó Saturnust. Szakcsi Lakatos Béla számos dzsesszkompozíciót írt, szerzett balettzenét és színházi kísérőzenét, míg a Piros karaván című musicaljét 1975-ben mutatták be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?