„Kellett ez a gázlobbanás”

<p>A Néhai Bárány zenekar Egyperces című száma óriási fölénnyel nyerte az egyik legnagyobb magyar hírportál, az Index idei dalversenyét. A 140-es mezőny a közönség és a zsűri szavazati alapján több fordulón keresztül szűkült. A győztes nyereménye egy Sziget-fellépés volt&hellip;</p>

A Néhai Bárány zenekar Egyperces című száma óriási fölénnyel nyerte az egyik legnagyobb magyar hírportál, az Index idei dalversenyét. A 140-es mezőny a közönség és a zsűri szavazati alapján több fordulón keresztül szűkült. A győztes nyeremé-nye egy Sziget-fellépés volt.

Az ottani koncert után beszélgettünk a fiúkkal, akik közül az énekes-szövegíró Burucs Szabolcs vitte a szót, a többiek intenzív bólogatásából és félmondataiból azonban érződött a teljes összhang.

Rajtatok kívül csak két példát tudok arra, hogy egy zenekarban a dobos az énekes: Phil Collinst a kései Genesisben és az Eagles együttest.

Szerintem Marci öcsém, a gitárosunk jobban énekel nálam, valahogy mégis rám hárult ez a feladat, amit egyébként nem bánok. Szerintem semmivel sem könnyebb gitározás közben énekelni, mint dobolás közben. Csak hát szokatlan, mert a rock and roll történelme során úgy alakultak ki a szerepek, hogy a dobos a háttérben püföli a bőröket, az énekes meg elöl hergeli a közönséget.

Az is szokatlan, hogy egy dal időtartama egy perc. Az Egyperces tényleg nem hosszabb, még sincs hiányérzetem. Ugyanazért szeretem, mint a Blur slágerét, a Song 2-t, ami szintén nagyon rövid, de tömény és pörgős...

Először halljuk ezt a párhuzamot, és rendkívül hízelgő, mert a Song 2 nagy kedvencünk az öcsémmel, gyerekkorunk egyik meghatározó száma, tényleg szénné hallgattuk. Az Egyperces egy próba szünetében született, amikor mindenki kiment a teremből, és Marci elkezdett pengetni valamit a gitáron. Visszafordultam, megkérdeztem, mi ez. Á, semmi, csak úgy szórakozom, mondta. Én meg biztattam, hogy szórakozzon tovább. Aztán mire a többiek visszaértek – akkor még négyen voltunk – nagyjából kész is lett a szám, szöveggel együtt. Ez a leggyorsabban megírt dalunk.

Úgy hallottam, nem is tudtatok róla, hogy az Egyperces bekerült az Index versenyébe.

Ez így van. Csak akkor tudtuk meg, amikor már a legjobb 30-ban volt. A zsűri tagjai is javasolhatták a kedvenc dalaikat, így került a mezőnybe az Egyperces. A lehető legjobbkor jött ez a pozitív visszajelzés, mert a zenekar épp válságban volt. Akkoriban vált ki a másik gitárosunk, és azt sem tudtuk, érdemes-e egyáltalán hármasban folytatnunk. Úgyhogy kellett ez a gázlobbanás.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"202101","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Honnan a Néhai Bárány név? Ekkora Mikszáth-rajongók vagytok?

Az én ötletem volt, mert a középiskolában nagy hatással volt rám A néhai bárány című Mikszáth-novella. Sokat foglalkozom a szavak hangzásával, csengésével, illetve azzal, hogy mitől működnek bizonyos szavak úgy, ahogy. Ez egy rendhagyó szókapcsolat, és nagyon szépen hangzik. A bárány bibliai utalás is lehet, és a nyáj szintén eszünkbe juthat róla. A néhai szó pedig már-már kihalófélben van. Mindenképp magyar nevet kerestem, mert a dalszövegeink is magyarok. A név egyébként rendkívül fontos egy zenekarnál. Olyan, mintha a gyerekednek adnál nevet. Ráadásul a Tankcsapda Bárány című száma is a fejemben volt a névválasztáskor. Azután hogy, hogy nem, mindkét albumunk azon a keverőpulton készült, amelyen a Tankcsapda első, számunkra szintén meghatározó élményt jelentő lemeze. Ez egy szerencsés véletlen volt. Olyan érzés, mint egy gitár, amit nem újonnan veszel meg, hanem használtan, és már van múltja, már van mögötte egy történet.

Úgy veszem észre, hangzásban a retró felé mentek, hagyományosabb megszólalásra törekedtek.

A steril ellentétét keressük. Az élettel teli dolgokat. Nem szeretjük a high-tech stúdióban kiglancolt, tökéletesre csiszolt rockzenét. Semmit nem szeretünk, amin nincs egy kis kopás, egy kis patina. Ezért használunk a digitális technika helyett analóg felszerelést, csöves erősítőket. Az effektpedálokat például Marci saját kezűleg barkácsolja, annak ellenére, hogy ma már csúcsminőségű cuccokat lehet kapni. Ezekkel ugyanis szinte hangképeket lehet festeni. Szerintem aki őszintén, szívből csinál valamit, az eleve szembemegy a trendekkel. A trendek úgy alakulnak ki, hogy valaki kitalál valamit, kiválóan megcsinálja, aztán nagyon sokan átveszik tőle. Mindig csak a legelső ember igazán őszinte, ő az, aki magából hoz ki valamit. A rockzenében pedig abszolút elvárható, hogy a zenekarok szembemenjenek a fő csapásiránnyal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?