Kellemetlen változás

Menzi jeligére: „46 éves vagyok, úgy egy éve vacakol a menstruációm. A kezelőorvosom gyógyszert írt fel, de a mellékhatások miatt kénytelen volt kiiktatni. Az injekciók is hasonlóan hatnak rám. A nőgyógyász szerint ebben a korban még kell a menses, egy másik orvos azt mondja, ha a szervezet le akar állni, hagyni kell. Az egyik szerint megéri a havi injekció, a másik szerint nem kell. Akkor most mit csináljak?”

A belső elválasztású mirigyek közül, melyek kb. 40 éves kortól fokozatosan „öregedni“ kezdenek, a petefészek (ovarium) az első, amelyik nem képes reagálni az agyalapi mirigy (hypofízis) hormonális ingereire, lassan elveszti generációs képességét, „visszafejlődik“, így természetesen az ösztrogén- és a gesztagéntermelés a női szervezetben megváltozik. Felbomlik nemcsak e két hormoncsoport rendszeres periodikus termelődése, hanem az ösztrogén és gesztagének egymás közötti harmóniája is. Ez a folyamat fokozatosan peteérés nélküli menstruációkat válthat ki, előfordulhatnak kisebb-nagyobb vérzészavarok is. A szervezetben fellépő hormonhiány bizonyos esetekben kihathat a vegetatív idegrendszerre, s ennek következtében jelentkezhetnek alvászavarok, hőhullámok, depressziók, szívdübörgés érzése, idegesség, feszültség, sokszor kibírhatatlan izzadások, fáradékonyság, fejfájás, feledékenység stb. Mivel az ösztrogének és a gesztagének anyagcsere-folyamatokban is részt vesznek, a korai klimax csontritkulást is eredményezhet, amely pár év múlva komoly komplikációkat okozhat. A tudományos kísérleteknek köszönhetően a fent leírt nehézségeket többnyire orvosolni lehet egyrészt, mint azt Ön is írja, az életstílus változtatásával – étrend, mozgásgyakorlatok, friss levegőn való tartózkodás. Ajánlott a gyógynövényteák alkalmazása is (cickafarok). Le kell szögezni, hogy a nő életében természetes folyamatról van szó. Szükséges esetekben belgyógyász és pszichológus tanácsát is kérni lehet. A klimax idejében a női szervezet jól reagál általában az ún. hormonális szubsztitúcióra (ösztrogén, ill. ösztrogén és gesztagének aplikációja tabletta, injekció vagy ragtapasz formájában). Az említett hormonális gyógyszereknek néha mellékhatásuk is lehet (felfúvódás, mellduzzadás, hányinger). Ezek a tünetek 1-2 hónapos gyógyszerkezelés után általában mérséklődnek, illetve teljesen megszűnnek. Minden egyes hormonális kezelés kezdeténél azonban számítani kell arra is, hogy a felírt gyógyszer nem feltétlenül hozza meg a kívánt eredményt. Ilyen esetekben a hormonális szubsztitúció változtatására van szükség (ösztrogénmennyiség és ösztrogénfajta megváltoztatására). Erre minden lehetőség megvan, hacsak nincsenek ellenjavallatok. Kedves levélíró! Elkeseredésre semmi oka! Ha a Cyclo-menorette tabletták mellékhatásai kibírhatatlanok, keresse fel nőgyógyászát, közös megbeszélés után biztosan megtalálják azt a hormonszubsztitúciót, melyet gond nélkül tud majd alkalmazni. Végső esetben fürdőkezelés is számításba jöhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?