Kazinczy Napok – a magyarság és európaiság jegyében

Kassa |

<p>46. alkalommal rendezi meg a Csemadok Kassai Városi Választmánya a Kazinczy Napokat, a csütörtöktől szombatig taró rendezvénysorozat központi témája: magyarság és európaiság. A programoknak a Thália Színház Márai Stúdiószínpada ad otthont.</p>

A nyitó napon 18.00-tól klubesten mutatják be a Café Tháliában az utóbbi években megjelent kassai magyar kiadványokat. A zenei aláfestésről Jakab Zoltán gondoskodik. Pénteken a délelőtti óráktól előadások sora várja az érdeklődőket. A teljesség igénye nélkül: Petővári Ákos miskolci tanár Kazinczy Ferenc véleménye az európai példáról címmel tart előadást; Fried István irodalomtörténész a magyarság és európaiság Márai Sándor őrjárataiban témát járja körül; Minya Károly egyetemi tanár a magyar nyelv helyzetéről beszél az Európai Unióban; Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem tanára pedig egy különleges sorsú művész, Eperjesi Bogdány Jakab, az angol királyok udvari festője pályáját ismerteti. Kazinczy Ferenc emléktáblájának megkoszorúzására pénteken 13.30-kor kerül sor Kassa Fő utcáján. Megemlékezik: Rácz Gusztáv, a kassai magyar gimnázium nyugdíjas igazgatója. Este héttől a III. Litfest – a kortárs felvidéki magyar irodalom szabad művészeti műhelyeinek rendhagyó irodalmi estje – várja az érdeklődőket. Közreműködik: Viszlai Tibor, Forgács Miklós, Fecsó Szilárd, Cselényi Árpád, Fecsó Yvett és Bodon Andrea. Az est vendége Szász Pál író, beszélgetőpartner: Juhász Katalin költő, lapunk szerkesztője. Szombaton a rendezvény Kazinczy Ferenc valamikori lakhelyén, Széphalmon folytatódik (autóbusz indul a Thália Színháztól 8.00-kor). A résztvevőket a magyarországi helyszínen a Magyar Nyelv Múzeuma várja, ahol Nyíri Péter irodalomtörténész Fejezetek a magyar anyanyelvi művelődés századaiból címmel tart előadást, a magyar nyelv határon túli jellegzetességeiről pedig Szabómihály Gizella, a Gramma Nyelvi Iroda vezetője értekezik. A 46. Kazinczy Napok a Magyar Nyelv Múzeumának, majd a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum megtekintésével ér véget. (as)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?