Katasztrofális félév

Újabb hat kiábrándító hónapot tudhat maga mögött a zenei világpiac: az eladások összértéke 10,9 százalékkal lett alacsonyabb, 12,7 milliárd dollárra csökkentek az első félév bevételei. 2002-ben még 7,2 százalék volt a visszaesés mértéke.

Újabb hat kiábrándító hónapot tudhat maga mögött a zenei világpiac: az eladások összértéke 10,9 százalékkal lett alacsonyabb, 12,7 milliárd dollárra csökkentek az első félév bevételei. 2002-ben még 7,2 százalék volt a visszaesés mértéke. A világ legnagyobb zenei piacain: az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Németországban a legdrámaibb a helyzet. Az International Federation Of The Phonographic Industry (IFPI) erősebb második félévre számít, és az éves visszaesés mértékét 7-8 százalékra becsüli.

Az adatok valószínűleg felgyorsítják a vezető társaságok közötti tárgyalásokat, mivel elkerülhetetlen a költségek további csökkentése. Az EMI Group, a világ harmadik legnagyobb zenei társasága kéthete jelentette be, hogy megbeszéléseket folytat az AOL Time Warner rögzített zenékkel foglalkozó üzletágának megvételéről; a vételár az ügylethez közel állók szerint 1,5 milliárd dollárra tehető. Az AOL Time Warnerhez tartozó Warner Music szintén közös vállalat létrehozatalán fáradozik: ezt az eredeti elképzelések szerint a rivális Bertelsmann zenei cégével, a BMG-vel hozták volna létre, a megbeszélések azonban megfeneklettek, és a Bertelsmann most a Sony Music-kal tárgyal.

Közben az amerikai lemezkiadók szövetségének legújabb ajánlata szerint a fájlcserélők elkerülhetik a pereskedést, ha írásos nyilatkozatban megígérik, hogy törlik a merevlemezükről a kalózmásolatokat, és nem töltenek le újakat. A program csak azokra érvényes, akiket még nem perelt be az RIAA, és akik nem pénzért adták tovább a fájlokat. A Billboard Bulletin című zenei újságban nyilvánosságra hozott ajánlattervezet szerint az érintetteknek egy arcképpel ellátott formanyomtatvány aláírásával kellene ígéretet tenniük. Aki a későbbiekben megszegi a megállapodást, azt az RIAA már a szerzői jogok szándékos megsértése miatt fogja beperelni. A szövetség augusztusban több ezer idézést küldött ki az Egyesült Államokban a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak, az első bírósági tárgyalások a napokban kezdődtek. (o,p)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?