Kaput nyitnak a világba

Pozsony. Az Egyetemi Könyvtárban tegnaptól látható A nyelvek kaput nyitnak a világba című könyvkiállítás, amely nyelvkönyvek, szótárak segítségével azt igyekszik bemutatni, mennyire hozzáférhetőek számunkra az idegen, elsősorban az európai nyelvek.

Pozsony. Az Egyetemi Könyvtárban tegnaptól látható A nyelvek kaput nyitnak a világba című könyvkiállítás, amely nyelvkönyvek, szótárak segítségével azt igyekszik bemutatni, mennyire hozzáférhetőek számunkra az idegen, elsősorban az európai nyelvek. A kiállítást az Egyetemi Könyvtár az Európa Tanács Tájékoztatási Irodájával, valamint a szlovákiai Európai Tájékoztatási Központtal együttműködve rendezte meg a nyelvek európai éve alkalmából. Tudvalevő, az Európai Unió és az Európa Tanács a 2001-es esztendőt a nyelvek európai évének nyilvánította. Az ezzel összefüggő projekt azt a célt szolgálja, hogy a bekapcsolódott 47 európai ország különféle rendezvényekkel nyelvtanulásra bátorítsa, buzdítsa, ösztönözze polgárait. A tegnapi kiállításmegnyitón Milan Gacík, a kulturális minisztérium államtitkára arról szólt, hogy évekig el voltunk vágva Európától, nem igazán kaptunk motivációt a nyelvtanulásra. Ám az államtitkár bízik abban, hogy a helyzet változni fog. „Ahány nyelv, anynyi ember – idézte a közmondást Milan Gacík. – Ha ez így van, remélhetjük, hogy rövid időn belül kétszeresére, háromszorosára nő Szlovákia lakosainak száma.” A feltételek adottak, hiszen az Egyetemi Könyvtárban tető alá hozott kiállítás is azt bizonyítja, hogy (a megnyitóbeszédből idézve) milyen szép és hasznos könyvek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy kaput nyissunk a világba, vagyis hogy megismerjük, elsajátítsuk az európai nyelvek bármelyikét. Ahhoz ugyanis, hogy másokat, mások kultúráját is megismerjük, ahhoz, hogy információkhoz jussunk a világból, és hogy eligazodjunk benne, le kell dönteni a nyelvi korlátokat. A nyelvek európai éve projekt abból indul ki, hogy kulturális és gazdasági érvényesülését elősegítendő mindenkinek meg kell kapnia a lehetőséget a kívánt idegen nyelv elsajátítására. Ezzel együtt azonban a jövőben is meg kell őrizni azt a nyelvi sokszínűséget, amely Európát jellemzi. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?