Kajla Fülöp és a többiek

Örömbe csomagolt hír adatik most itten közre egy könyvről. Tehát nem kritika, nem elemzés, még csak nem is tetőtől talpig bepillantást nyújtó ismertetés.

Örömbe csomagolt hír adatik most itten közre egy könyvről. Tehát nem kritika, nem elemzés, még csak nem is tetőtől talpig bepillantást nyújtó ismertetés. Mindazonáltal szabadjon annyit lejegyeznünk – szakítva a gyakran óvatoskodó ítészhagyománnyal, mely leginkább a legek mellőzésében nyilvánul meg –, Keszeli Ferenc költő a legjátékosabb, legfantáziadúsabb, nyelvi humorban a leggazdagabb, a prozódia, a versépítés szempontjából a legszínesebb teljesítményeket nyújtó gyermekversírónk, és ő a szerzője az eddigi legbájosabb honi magyar mesekönyvnek, a Kajla Fülöp kalandjainak. A felnőtt szíve is felmelegszik és felvidul, ha beleolvas a főszereplő nyuszi, Fülöp, valamint barátja, Etüske, a sünmalac történeteibe, melyek először 1986-ban láttak napvilágot, vagy a gyermekverseket tartalmazó kötetekbe, a Hókuszpókuszba (1987), a Szóhancúrba (1990).

Na mármost, mai szülő – aki a csemetéjét nem löki félre az útból, és főként nem úgy, hogy pont a tévé elé essék és kussoljon ott csendben, amíg más ukázt nem kap, hanem igyekszik minél többet együtt lenni gyermekével, játszani vele, mesélni neki, felolvasni, hancúrozni a szavakkal – okkal kérdezheti, hol találja meg ezeket a verseket, Kajla Fülöp kalandjait, ha idestova másfél évtizeddel ezelőtt jelentek meg. Magyarán, aligha kaphatók már. Bizony, régen elfogytak azok a könyvek, pedig például a Hókuszpókusz 15 800 példányban látott napvilágot. Viszont egy ideje minden újra olvasható! Méghozzá egy kötetben, a Furafalvi kajlaságok című páros könyvben, Szkukálek Lajos méltón kajla illusztrációival. Melyekkel azonban ezúttal csak az első részt, a verseket ajándékozta meg jeles festőnk, illetve a szerkesztő, talán abból a megfontolásból, hogy nem lenne szerencsés, ha egy teljesen más stílust képviselő illusztrátor hozzányúlna Fülöpék ismerős, nemzedékek emlékezetében elevenen élő alakjaihoz, akik Janiga József keze nyomán születtek annak idején, és ugyanúgy nem lenne szerencsés a két festői-illusztrátori formanyelv társítása egyazon könyvben, még ha páros is. Ezt persze csak a magamfajta, hovatovább a második gyermekkora felé araszolgató újraolvasó emlegeti föl, az újszülött aligha veszi észre. Akinek örömmel ajánlom Keszeli Ferenc egyedi furafalvi kajlaságait a figyelmébe.

(KesPres, Somorja, 2000)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?