Jubileumi ünnepi ülés

A Gyurcsó István Alapítvány megalakulásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tartott pénteken a Dunaszerdahelyi Városháza tanácstermében.

A Gyurcsó István Alapítvány megalakulásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tartott pénteken a Dunaszerdahelyi Városháza tanácstermében. A jubileumi találkozón megjelent vendégeket a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya Elnöksége nevében Domsitz Károly és Huszár László, valamint a Gyurcsó István Alapítvány kuratóriumának elnöke, Nagy József köszöntötte. Az ülésen részt vett többek közt Csóka Klára, a Szlovák Kulturális Minisztérium képviseletében, Moser Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Vas Ottó és Bodonyi András ipolysági tanárok. Huszár László az alapítvány tízéves működéséről tartott beszámolójában elsőként a névadó személyiség érdemeit méltatta, majd áttekintést nyújtott az alapítvány szerkezeti felépítéséről, és szólt a Csemadokkal való szoros együttműködéséről. Összefoglalójában emlékeztetett rá, pályáztatási tevékenysége során eddig mintegy 200 pályázatot bírált el az alapítvány kuratóriuma. Bejelentette, éppen a jubileumi ünnepi ülés napjára készült el a Gyurcsó István Alapítvány Könyvek sorozatának 23. darabja, Vas Ottó Hogyan tanuljunk verset, prózát? című kötete, melyhez hangzóanyag is kapcsolódik. Huszár László beszámolója után az említett kötet szerzője, Vas Ottó nyugdíjas ipolysági tanár Gyurcsó István verseiből Nektek mondom címmel összeállított irodalmi műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. Az alapítvány közművelődési díját, Lipcsey György alkotását idén Ág Tibor népzenekutató vehette át, akinek érdemeit Moser Zoltán egyetemi tanár méltatta. Az 1998-ban alapított díjat minden évben egy, a régióban élő és alkotó, a közmű-velődésben tevékenykedő személyiségnek adományozzák. A Gyurcsó István Alapítvány garamkövesdi alkuratóriumának képviseletében Keszegh Pál pedagógus számolt be az alkuratórium elmúlt években végzett munkájáról. Szólt a Garamkövesden, a költő szülőfalujában már hetedik esztendeje évenként megrendezett szavalóversenyről és emléknapról. Elmondta, minden évben egyszeri pénzbeli támogatásban részesítenek egy helybeli középiskolást. Az ünnepi ülés végén Gyurcsó István megzenésített verseiből Bodonyi András ipolysági tanár adott elő. (ervé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?