Jönnek a várva várt folytatások

<p>Erős utolsó évnegyedet ígérnek a filmstúdiók: olyan alkotások sora kerül a mozikba, amelyeknek már a premier előtt népes rajongótáboruk van, illetve amelyeket nagy várakozás előz meg. Vagy azért, mert jól ismert univerzumokat tágítanak tovább, vagy azért, mert a fikciós vagy éppen élet írta &bdquo;alapanyag&ldquo; mellett sem tudtunk szó nélkül elmenni.</p>

Szerepelnek a kínálatban nagy sikerű könyvek adaptációi: a tavalyi év első számú bestselleréből, Paula Hawkins A lány a vonaton című regényéből Emily Blunt főszereplésével készült film (e hét végétől vetítik), és Dan Brown Infernója sem kerülte el a vásznat.

Az igényes sci-fik barátai már most izgatottan várják a karakteres kézjegyű Denis Villeneuve Érkezés című moziját, amelynek középpontjában nem az akció, hanem a fajok közötti kommunikáció áll. Hogy mást ne mondjunk: a főhős nyelvész. (Bemutató: november 11.)

Ha pár évvel ezelőtt azt hallottuk, összeesküvés, akkor nagy valószínűséggel krimire vagy thrillerre ültünk be a moziba. Mostanában a releváns műfaj az életrajzi dráma. Oliver Stone legutóbb Edward Snowdenről forgatott (a fiatal informatikust Joseph Gordon-Levitt alakítja) – a film magyar premierje már szeptemberben megvolt, a szlovák mozik novemberben tűzik műsorukra.

A tiniközönség örömére tovább tágul a Marvel-univerzum: a következő képregényfigura, aki saját filmet kapott, nem más, mint Doktor Strange. A Benedict Cumberbatch alakította főhősnek egy autóbalesetben annyira megsérül a keze, hogy a jó doktor nem praktizálhat tovább. Egy varázsló kiképzi, hogy új képességek birtokában szállhasson szembe a világot fenyegető gonosz erőkkel. (Magyar és szlovák bemutató: november 3.)

Táguló univerzumok

Új fejezetekhez ért korunk két legsikeresebb meséje is. Szinte egyszerre érkezik a mozikba a Harry Potter- és a Star Wars-történetek spin-offja; mindkettőt egy-egy sorozat nyitányának szánják.

Ahogy J. K. Rowling nem bírja elereszteni a varázsvilágot, és a hétkötetes alapszéria után tovább írja kiegészítő novelláit, a HP-univerzum újabb és újabb rétegeit feltáró köteteit – sőt, a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab erejéig még a főhős élettörténetét is folytatta –, úgy a Warner sem akar lemaradni a nyerő hullámról. A Legendás állatok és megfigyelésük cselekménye nagyjából 100 évvel Harryék előtt játszódik, a film az azonos című tankönyv szerzőjének, Göthe Salmandernek a kalandjait meséli el. A Harry Potter és a Főnix Rendje óta minden HP-mozit jegyző David Yates nem szakított a nemes hagyománnyal: brit szerzőhöz brit főszereplő dukál. Ezúttal nem más hagyta rábeszélni magát, mint az utánozhatatlan Eddie Redmayne. (Magyar és szlovák bemutató: november 17.)

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249814","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Tavaly, a Star Wars 7: Az ébredő Erő bemutatóját övező marketingkampány során megtudtuk, hogy jó ideig nem múlik el év Csillagok-háborúja-film nélkül. Ha nem a fő mesefolyam újabb epizódja jön, akkor a leágazásokra kell beülni a moziba. A Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet rendezését a Lucasfilm és a Disney Gareth Edwardsra bízta, aki a 2014-es Godzilláról derenghet egyeseknek. A szereplőgárda viszont azt jelzi, nem B-kategóriás stábban gondolkodott a stúdió, hiszen Mads Mikkelsent, Felicity Jonest, Forest Whitakert is leigazolták. A film története az 1977-ben bemutatott ős-Csillagok háborújához kapcsolódik laza szálakkal: egy csapat lázadó megpróbálja ellopni a Halálcsillag tervrajzait, mielőtt üzembe helyezné a Birodalom. (Bemutató: december 15.)

Dante szimbólumai

Jövő hét végén visszatér a mozikba Robert Langdon, hogy bizonyítsa: Tom Hanks még mindig sztárgázsit kap, ha Dan Brown-regény adaptációjában szerepel. Az Infernónak azért is adunk egy kis hátszelet, mert a magyar filmipar malacperselyébe is jutott a költségvetéséből – igaz, Budapestet nem nagyon fogjuk viszontlátni a vásznon, hiszen főleg a belső felvételek forogtak a pannon stúdiókban. A Inferno városképét Firenze kölcsönözte – itt ébred fel a Harvard szimbólumkutatója (lőtt sebbel és egy titokzatos tárggyal), majd a rejtett jeleket ezúttal Dante nyomán értelmezve, egy kedves doktornő segítségére támaszkodva itt igyekszik megakadályozni egy gyilkos vírus elszabadítását. Talán nem lőjük le a poént, ha elmondjuk: a regény végén meglepő fordulattal élt a bestsellerek mestere. Míg a korábbi Langdon-sztorikban a megoldás fenntartotta a hatalmi status quót, az Inferno zárlatában megváltozik a világ.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249815","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Dan Brown-rajongóknak A Da Vinci-kódot és az Angyalok és démonokat is jegyző Ron Howard mozija már csak azért is kötelező, mert a napokban napvilágot látott hír szerint egy év múlva megjelenik a laza szériát alkotó misztikus thrillerek ötödik darabja (a címe Eredet lesz). Szóval gyanítható: lesz itt még mozgóképes folytatás is…(Magyar és szlovák bemutató: október 13.)

Az állítólagos válóok

Brangelináék válása joggal tarthat igényt az év bulvártragédiája címre. December elején az „előzményfilm” is mozikba kerül: mindazoknak ajánljuk, akik szükségét érzik saját szemmel meggyőződni róla, hogy Brad Pitt és Marion Cotillard között valóban annyira izzott-e a levegő. A Szövetségesek valószínűleg elveszett volna az év végi kínálatban, ha nem válik (állítólagos) válóokká, de így most biztosan sokat hallunk még róla. A Robert Zemeckis rendezte romantikus thriller története a második világháború idején játszódik. 1942-ben egy amerikai ügynök és egy francia ellenálló találkozik egy küldetés során. Kapcsolatukból szerelem, a szerelemből házasság, a házasságból gyerek lesz. Közös londoni életükre azonban árnyék ereszkedik, amikor a férfinak titkos információk jutnak a birtokába. Azok szerint pedig a felesége náci kém. (Várható bemutató: december 1.)

Gamereknek kötelező

Az Assassin’s Creed-őrületet az Ubisoft 2007-ben kiadott akció-kaland típusú videojátéka indította el, amelynek a gyors siker után persze megszülettek a folytatásai, leágazásai. Sőt, a fejlesztők nemcsak a virtuális valóságban láttak fantáziát, hanem a Gutenberg-galaxisban is: Oliwer Bowdent bízták meg a fő AC-játékok részletes történetének a megírásával. A játékok, a könyvek és a premier előtt álló film sztorijának a kiindulópontja egy Animus nevű gépezet, amely által a használója elérheti saját genetikus emlékeit. A séma alapvetően ugyanaz, mi most maradjunk a filmnél: ebben egy Callum Lynch nevű figura döbben rá, hogy az egykori szentföldi titkos orgyilkos szekta, az asszaszinok leszármazottja, amely korokon, tereken átívelő, örökös harcban áll a templomosokkal. A kódolt genetikus emlékezet nemcsak különleges képességeket rejt, hanem azt is lehetővé teszi Lynch számára, hogy átélje 15. századi spanyol őse, Aguilar de Nerha kalandjait.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249816","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A filmet Justin Kurzel rendezi, aki a legutóbb egy véres-látványos Macbethet küldött a mozikba. Ebből a projektből magával vitte az Assassin’s Creedbe Michael Fassbendert és Marion Cotillard-t, leszerződtette Jeremy Ironst, szóval a szereplőgárdára nem lehet panasz. Az előzetesekből az is nyilvánvaló, hogy a mozi nagy látványt, nagy akciót ígér. Hogy elég lesz-e ez a rajongóknak, elválik. Mindenesetre: azoknak is ajánljuk ezt a filmet, akik lassan kinőnek a Marvel-hősök világából. (Várható bemutató: december 29.) (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?