Jönnek a techno ősapái

<p>Aki még nem látta élőben az elektronikus zenei színtér egyik meghatározó csapatát, a Prodigy zenekart, 27-én pénteken Pozsonyban, 28-án szombaton pedig Budapesten pótolhatja ezt a hiányosságot.</p>

Magyarországon rengetegszer léptek már fel (először 1996-ban a Sziget Fesztiválon), nálunk ez lesz a negyedik koncertjük.

Már az is szinte hihetetlen, hogy a brit zenekar első albuma, az Experience húsz évvel ezelőtt jelent meg. Az pedig felettébb dícséretes, hogy a régebbi dalok sem avultak el, ma is hatnak. Szóval Liam Howlett „hangmágus” jócskán megelőzte korát. Szerzőként és producerként annak idején kisebb forradalmat robbantott ki az elektronikus zenében, és sikerült neki a lehetetlen is: egy táborba terelni a rockereket és a dance stílus híveit.

A Prodigy eddig öt stúdióalbumot és egy koncertlemezt jelentett meg. Az elektro-stílusok ismerői több korszakukat különböztetik meg – a pszichedelikus rave-től a breakbeaten át az elektro-punkig – , a laikusok megelégszenek azzal, hogy sodró lendületű, főleg a gitárhangzást megújító, punkos-zúzós, kísérletező, kompromisszummentesen szórakoztató zene jellemzi őket. Howlett szerzeményeit egyébként számos videojátékban, tévéműsorban és mozifilmben is felhasználták, a Prodigy-klipek pedig gyakran billegtek a betiltás határán. A Smack My Bitch Up című 1997-es slágerhez készült videoklipet például szigorúan csak az éjszakai órákban sugározta az MTV, akkor is csak a cenzúrázott verzió mehetett adásba. Tavaly WorldsonFire címmel napvilágot látott az első koncert-DVD is, ami azért fontos, mert a tekintélyes Mixmag minden idők legjobb dance-koncertzenekarává választotta a Prodigy-t. Ráadásul nem a zenei szakemberek, hanem az olvasók szavazatai alapján lettek elsők, ami még értékesebbé teszi a győzelmet.

Ha szerencsénk van, a készülőben lévő új albumról is hallhatunk némi ízelítőt a hétvégén. Ezen a lemezen régóta bütykölnek már, és várhatóan csak jövőre jelenik meg, de a tagok minden eddiginél ütősebb hangzást ígérnek.

A Prodigy jelenleg trió-formában zúz, Liam Howlett a szintetizátorok, kütyük és elektronikus dobok mögött foglal helyet, Keith Flint frontember a színpadon rohangál és kiabál, Maxim pedig MC-ként működik közre. Kíváncsian várjuk, mivel kápráztatnak el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?