Jön az Álmodozók Theója, Louis Garrel

Pozsony |

<p>Tizenharmadik alkalommal rendezik meg Pozsonyban a Frankofón Filmek Fesztiválját; április 13. és 17. között hatvan mozgókép közül válogathatunk.</p>

Az idei évfolyam újdonsága, hogy beköltözött a városközpontba: a Mladosť mozi, a Szlovák Nemzeti Galéria moziterme, valamint az FK 35 mm- a filmművészeti kar vetítőtermeadotthontaszemlének. A fesztivál a francia, a belga, a román, az izraeli és a kanadai termésből hatvan egész estés és rövidfilmet kínál.
A nyitófilm Mathieu Amalric színész első rendezése, a Turné című opus lesz, amelyben a főszerepet is eljátssza. Egy sikeres párizsi televíziós producert alakít, aki Amerikába utazik, hogy újrakezdje életét. Egy franciaországi turné reményével saját sztriptízkabaréval tér vissza, nem akármilyen táncosokkal. E Cannes-ban rendezői díjjal jutalmazott mű mindenképpen látványos, izgalmas és mozgalmas mozinak ígérkezik (már csak azért is, mivel állítólag prűdekneknemajánlott!).
A filmeket hat szekcióba sorolták. Az első az Előbemutató elnevezésű. Ebben olyan alkotások szerepelnek, mint Xavier Dolan Képzelt szerelmek című, mágikus erejű művészi mozgóképe vagy Antony Cordier új rendezése a Happy few. Szabados párkapcsolatról szóló történetével feltehetően hasonló izgalmakat ígér, mint korábbi munkája, a magyarul is bemutatott Hidegzuhany című dráma, amelyet nem véletlenül jelöltek első filmként Cézár-díjra.
A Krém de la Krém szekcióban neves rendezők alkotásai és fesztiválokon díjat nyert munkák találhatók. Köztük Abdellatif Kechiche rendezése, a Venus Noire (Fekete Vénusz), amely „egy XIX. századi fekete rabszolganő története, akit azért hozott át a gazdája Európába, hogy a »természet furcsa szerzeteként« mutogassa“. A film tavaly Velencében hatalmas szenzáció volt.
Bertrand Tavernier legújabb alkotása, a La princesse de Montpensier kosztümös akciófilm, amelyben a legfiatalabb francia színésznemzedék ígéretes alakja, Gaspard Ulliel játssza az egyik főszerepet. Megrázó élményt ígér Denis Villeneuve kanadaifilmje,aFelperzselt föld (Incendies), amely a Közel-Keletre,háborúkbaviszi elanézőt.
A Nuvé szekcióban ígéretes elsőfilmeket mutatnak be. Misztikus élményt ígér az izraeli Avishai Sivan mozgóképe, a Ha'Meshotet, amely egy zsidó fiúiskola diákja nyomába ered, aki áttér a pravoszláv vallásra, s hogy megtalálja a helyét a világban, csavargásra adja a fejét.
A szemlének rövid- és dokumentumfilm szekciója is van. A Doku összeállításból két érdekességet ajánlunk. Nino Kirtadzé rendező Something About Georgia című munkáját, amely Grúziába visz el. Andrei Ujica dokumentuma, az Autobiographia lui Nicolae Ceausescu pedig a Ceausescu-érába vezeti vissza a nézőt.
Az idei szemle sztárvendége Louis Garrel lesz, akit a Bernardo Bertolucci Álmodozók című, érzelmi határokat összemosó és szexuális tabukat döntögető „pikáns“ drámájából ismerhettünk meg. A fesztiválon láthatjuk őt a Képzelt szerelmekben is. Ám elsősorban saját rendezését, a Petit tailleur című opust prezentálja Pozsonyban. Elkíséri őt Arthur Igual is, akivel Garrel együtt játszik saját filmjében. A szemlére várják még Olias Barcót, akinek Snowborder című thrillere lehet ismerős számunkra. Minden bizonnyal itt lesz Adil El Fadili marokkói rendező is, és Raphael Personnaz népszerű francia színész, akit a Miénk a holnap című szívszorongató filmből ismerhetünk, amelyben egy leukémiás fiatalembert játszott - magyar képernyőn is láthattuk már a filmet. Pozsonyba a La princesse de Montpensier című akciófilmet kíséri el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?