Jön a Febiofest

Pozsony. Március 17-én kezdődik és 23-ig tart a fővárosban a 23. Filmklubok Nemzetközi Filmfesztiválja, a Febiofest. A szemle hét napja alatt 10 programszekcióba osztva 147 mozgóképet – nagyjáték- és rövidfilmeket – mutatnak be 162 vetítésen 5 moziban.

Pozsony. Március 17-én kezdődik és 23-ig tart a fővárosban a 23. Filmklubok Nemzetközi Filmfesztiválja, a Febiofest. A szemle hét napja alatt 10 programszekcióba osztva 147 mozgóképet – nagyjáték- és rövidfilmeket – mutatnak be 162 vetítésen 5 moziban. A statisztikánál is fontosabb azonban, hogy a Febiofest szervezői az igényes néző számára állítják össze a mustra programját jelentős, értékes filmekből válogatva.

Lesznek köztük újdonságok a hazai termésből, exkluzív előbemutatók a friss Oscar-díjas filmekből, rangos fesztiválokon díjazott filmek bemutatói, de újravetítenek régi, felújított, digitalizált legendás mozikat is.

Idén a Febiofestnek több művészvendége is lesz, köztük Helena Třeštíková neves cseh dokumentumfilm-rendező, Otar Iosseliani Párizsban élő világhírű grúz filmrendező, Albert Serra fiatal katalán rendező, valamint Petr Zelenka cseh rendező, akinek filmjeiből retrospektív vetítést tartanak a szemlén.

Az idei fesztivál legjelentősebb eseménye az Európa közepén elnevezésű verseny, melyben húsz rövidfilm méretik meg. A V4-es országokból és Ausztriából érkező kisjáték-, animációs-, kísérleti és dokumentumfilmek sorsáról nemzetközi zsűri dönt majd. Köztük a cseh Ondřej Hudeček 27 perces alkotásáról, a Furiant című queer románcról, mely Ladislav Stroupežnicky író igaz, de eltitkolt történetét meséli el. A cseh opus a Sundance fesztiválon elnyerte a legjobb rendezés díját, és Cseh Oroszlánnal is büszkélkedhet. A versenyben szerepel Mira Fornay Rotterdamban már bemutatott alkotása, a Kertészek, melynek főhőse egy albínó afrikai menekült. Az idegen megmenti egy asszonyt, aki köszönetképpen átmeneti időre meghívja őt a házába. Versenyben lesz Sopsits Árpád Robert Capa képei által ihletett filmje is.

A művészfilmek ma szekció a világ filmművészetének figyelemre méltó legújabb terméséből válogat. Ide sorolták Goda Krisztina Veszettek című filmjét is (a Domáca garda szlovák cím szerint található meg a programban). A magyar film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös és ki az áldozat.

A hazai közönség először láthatja Tom McCarthy rendező Spotlight – Egy nyomozás részletei című filmjét, mely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Az igaz történet alapján készült film egy bostoni újság oknyomozó munkatársainak rendkívüli munkájáról szól, akik egy régóta szőnyeg alá söpört ügynek járnak utána: egy helyi pappal szembeni gyerekmolesztálási vádnak.

A cseh Dan Přibáň új dokumentumfilmje bizonyára sokakban nosztalgiát ébreszt. A Trabanttal kifulladásig című munkája egy Trabanttal – Ausztráliától Ázsiáig – tett nagy utazást mutat be. A film bemutatójához ugyancsak nosztalgikus kísérőrendezvényt kapcsolnak: a Trabant szerelmeseinek találkozóját, amelyre az érintettek négykerekű kedvencükkel érkeznek.

A Szlovákiai Filmklubok Egyesületének (ASFK) újdonságai szekcióban olyan alkotásokat mutatnak be előzetesen, amelyeket az ASFK a közeljövőben forgalmaz majd. Három értékes újdonságot emelünk ki a szekció kínálatából. A Mustang című francia–német–török filmdrámát, mely tavaly Az év felfedezettjeként kapott Európai Filmdíjat, és az Oscarért is versenyben volt az idegen nyelvű filmek kategóriájában. Ugyancsak versengett az amerikai filmakadémia díjáért az Egy háború című dán háborús filmdráma, Tobias Lindholm rendező munkája. A harmadik újdonság a Marguerite – A tökéletlen hang című francia dráma, melyet nemrég francia filmdíjjal, Cézarral tüntettek ki.

Az idei Febiofest Dušan Trančík munkássága előtt tiszteleg.

A fesztivál pozsonyi helyszínei: a Lumiere és a Mladosť mozi, a KLAP mozi (Filmművészeti Egyetem), a DK Zrkadlový háj, valamint a Foajé.

A Febiofest filmjeiből március végétől vidéki városokban is levetítenek néhányat, egyebek között Kassán (Úsmev mozi) és Léván (Juniur mozi).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?