„Jófejek” a rádióból

<p>Vasárnap este kiosztották a közszolgálati rádió „haladó” könnyűzenére szakosodott csatornája, aRádio_FM által alapított Radio_Head díjakat. Az ötödik évben megrendezett verseny során az interneten lehetett szavazni az év albumára, az év dalára, a legjobb újoncra és a legjobb koncertfellépőre. Emellett egy 15 tagú zsűri döntött arról, melyik legyen az év albuma.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A szakma és a közönség véleménye megoszlott: a hallgatók a társadalmi problémákra érzékeny szövegeiről ismert Vec művésznéven jegyzett rapper, Branislav Kováč harmadik albumát (Stereo Farbo Slepo) hozták ki győztesnek. Ez a lemez egyébként hat kategóriában kapott jelölést, és a legjobb hiphop-rap-R'n'B albumként is győzött. A kritikusok viszont a Tomáš Sloboda & Sounds Like This Chobotnica című lemezét találták a tavalyi év legjobbjának, tehát a szellemes szövegelés helyett a rock and roll sötét oldalára szavaztak.

A hazai hiphop-mezőny jelenlegi legelismertett szerző-előadója, Vec egyébként az egyetlen, aki két díjat is kapott az idei gálán. Az év újonca a várakozásoknak megfelelően a Noisecut és a Got Blue Balls tagjaiból összeállt Zlokot nevű „szupergrupp” lett, a Billy Barman zenekar Strmá voda című száma pedig a legjobb hazai dalnak járó díjat kapta meg. Ez a formáció nem először győzött ezen a versenyen, a közönség és a szakma egyaránt kedveli őket. A legjobb koncertzenekar díját már a harmadik egymást követő évben nyerte a Puding Pani Elvisovej, a díjat átvevő billentyűs, Pino meg is jegyezte, hogy nem számítottak újabb díjra, és hogy rajtuk kívül is vannak jó koncertzenekarok kis hazánkban. A világzene-kategóriában a Pressburger Klezmer Band lett a győztes. Ez a hosszú évek óta sikeresen működő zenekar tavaly októberben jelentette meg legújabb, Tants mit mir című albumát, amelyről két dal is „sláger” lett a Rádio_FM-nek köszönhetően.

A szlovák közszolgálati televízió tavaly még egyenes adásban közvetítette a Radio_Head díjkiosztót, idén azonban nem folytatta ezt a projektet, talán a tavalyi szervezetlen, amatőr, szakmai felkészületlenségről tanúskodó adást ért kritikák hatására léptek vissza. Így csak a Rádio_FM hallgatói, illetve az internetes MeToo tévé nézői követhették élőben a pozsonyi MMC klubban zajló eseményeket, például a Vetroplach, a Hex, a Purist, a Swan Bride, a Družina, a Karpatské chrbáty, a Para, a Longital, a Korben Dallas és a Nvmeri fellépését. Ez utóbbi zenekar neve sokak számára ismeretlenül csenghet, nos, ők a The Uniques „alegysége”, a tagok kissé elvontabb stílusban csinálnak valami hasonlót, mint anyazenekarukban.

Ezen felsorolás alapján (is) érezhető lehet az a pezsgés, amely a hazai rétegzenékre mostanában jellemző. Nívós, eredeti, izgalmas produkciók születnek, amelyek szerencsére a közszolgálati rádióban is teret kapnak. Sőt talán azt is megkockáztathatjuk, hogy a Rádio_FM nélkül a nagyközönség nem is ismerhette volna meg ezeket az előadókat és zenekarokat. Az Ink Midget néven működő fiatal producer például vélhetően nekik köszönheti győzelmét az elektronikus zenei kategóriában, amelyet tavaly is ő nyert meg a Pjoni & Ink Midget duó tagjaként. Idén a Re-Leave. című szólólemezével tarolt, a díjjal járó 2500 eurón pedig új számítógépet akar vásárolni, hogy a jövőben még jobb hangzást tudjon elérni.

A fémesebb hangzás hívei természetesen a Hard & Heavy kategória eredményhirdetését várták leginkább, amelyet a kassai Obliterate zenekar nyert Superboring című, egyáltalán nem „szuperunalmas” albumáért.

Amint azt sejteni lehetett, az életműdíjat a tavaly autóbalesetben elhunyt Bety K. Majerníková kapta posthumus. A Noisecut énekesnője több művészeti ágban is alkotott maradandót, például képzőművészként és színésznőként is (szerepel például Prikler Mátyás Köszönöm, jól című, nemrég bemutatott filmjében), és hazánkban elsőként szerzett doktori címet ékszerkészítésből. Nem mellesleg ő tervezte a Radio_Head Awards rádiófejű emberkét ábrázoló szobrocskáit is, amelyeket évről évre kiosztanak az arra érdemeseknek.

Érdemes odafigyelni az idei győztesekre, sőt valamennyi jelöltre, és érdemes rendszeresen hallgatni az említett rádiócsatornát. Mert a Rádio_FM a kereskedelmi csatornákon éjjel-nappal bömbölő „műanyag” popslágerek helyett minőségi könnyűzenét sugároz, tematikus adásaikból pedig a világzene, a dzsessz, az elektronikus zene, sőt a környező országok legizgalmasabb előadói is megismerhetőek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?