Joe Cocker 80 éve született

kép

Az angol blues-rock énekes emlékezetes előadásával Woodstock egyik hőse lett, egyedülálló, rekedtes-reszelős hangja mellett utánozhatatlan léggitározással hívta fel magára a figyelmet, jellegzetes karmozdulatai váltak védjegyévé.

Bemutatkozó nagylemeze, amelyre olyan Bob Dylan-szerzemények is felkerültek, mint a Just Like A Woman és az I Shall Be Released, első helyig jutott a brit listán. Woodstock után nem sokkal jelent meg második albuma, a Joe Cocker! rajta a Delta Lady, valamint a Something és a She Came Through The Bathroom Window a Beatlestől, a Dear Landlord Bob Dylantől. Egy kiváló zenészektől sebtében összeverbuvált, 30 tagú együttessel 1970 tavaszán indult egy emlékezetes turnéra 1970-ben: hét hét alatt 48 városban 52 koncertet adtak, így született meg a Mad Dogs And Englishmen című dupla élő album és koncertfilm.

Évekbe telt, amíg megszabadult alkohol- és drogfüggőségétől. A visszatérést az 1974-es You Are So Beautiful jelentette, amely egész pályafutásának egyik legnagyobb sikere lett, s az 1980-as években ismét a csúcsra jutott. Ekkor születtek a When The Night Comes, a N'oubliez jamais, az Unchain My Heart című slágerei. Utolsó két albuma, a Hard Knocks (2010) és Fire It Up (2012) is sikeres lett.

Joe Cocker hetvenéves korában halt meg, életéről 2017-ben mutattak be dokumentumfilmet Mad Dog with Soul címmel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?