Jóból is megárt a sok

Az ausztrál élelmezésügyi hivatal bevonta a nagyáruházakból a növényi szterolokat tartalmazó tejtermékeket és joghurtokat, mégpedig azzal a megokolással, hogy a gyártók nem nyújtottak be elegendő bizonyítékot ezeknek az adalékanyagoknak az ártalmatlanságáról.

Az ausztrál élelmezésügyi hivatal bevonta a nagyáruházakból a növényi szterolokat tartalmazó tejtermékeket és joghurtokat, mégpedig azzal a megokolással, hogy a gyártók nem nyújtottak be elegendő bizonyítékot ezeknek az adalékanyagoknak az ártalmatlanságáról. Bár a szterolok csökkentik a vér koleszterinszintjét, és káros hatásuk sem kimutatható, azzal, hogy a piacot elárasztották az ilyen jellegű vajkrémek, veszélyt jelenthetnek. Nagy mennyiségben ugyanis előidézhetik, hogy a szervezet képtelen hasznosítani a számára nélkülözhetetlen béta-karotint. Az amerikai élelmezésügyi csúcsszervezet, az AHA nemrég közzé tette álláspontját ez ügyben. Óva int az effajta adalékanyagokkal ellátott termékkör kiszélesítésétől. Tekintettel arra, hogy nem léteznek tanulmányok, melyeknek vizsgálati tárgya lett volna a növényi szterolok 1,6–2,0 g-nál magasabb napi adagjának hatása az emberi szervezetre, az ilyen jellegű termékek számának növekedése azt eredményezné, hogy a napi szterolbevitel ez érték fölé emelkednék, ami az AHA következtetései szerint oda vezetne, hogy a szervezet elveszítené felhasználóképességét az igen fontos, zsírban oldódó vitaminokra. (www.uzpi.cz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?