Jó szövegírókkal dolgoznak

<p>Sok van, mi csodálatos, de ha megengednek egy vallomást – személy szerint azok az emberek nyűgöznek le, akik jól sáfárkodva a kapott képességekkel, azokból építkezve több területen is teljességet tudnak teremteni. Gyenge harmincasok esetében az „életmű” elemzése persze értelmetlen, de egy rácsodálkozást mindenképp megér. Például Menyhárt József esetében.</p>

Polgári foglalkozását tekintve tanár, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen oktat magyar nyelvészetet: dialektológiát, szociolingvisztikát, bevezetést a nyelvtudományba, helyesírást, kontaktológiát, stilisztikát… Ebbéli minőségében egyebek között a szlovákiai magyar nyelvjárásokat bemutató egyetemi jegyzet szerzője. Emellett évek óta a Gramma Nyelvi Iroda munkatársa, itt elsősorban szociolingvisztikai és dialektológiai kutatásokkal foglalkozik.
A nyelvészeten kívül az irodalom is foglalkoztatja, bár más módon: Borbély Katalinnal – aki immár a pozsonyi konzervatórium hatodéves opera szakos hallgatója – nyolc évvel ezelőtt alapították meg a Kicsi Hang verséneklő együttest. Egy évvel később Rimaszombatban a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny énekelt versek kategóriájának győztesei lettek. Azóta három hanghordozójuk jött ki: az Egyszerű ez 2003-ban, a Ki viszi át 2006-ban, a Dúdoló pedig a közelmúltban jelent meg.

14 új dalt, továbbá egy újra hangszerelt megzenésített verset kínál a hallgatóknak. Az abszolút etalon József Attila mellett Weöres Sándor, Juhász Gyula, Kormos István, Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly költeményeit öltözteti játékos komolysággal – vagy komoly játékossággal – dalos új ruhába, de felkerült az albumra Shakespeare és Kipling, Falcsik Mari és Z. Németh István egy-egy verse is. Menyhárt József azt meséli, az új válogatás egyenes folytatása az előző kettőnek, néhány téren viszont új utakkal kísérleteztek: „Az előző két CD-t rövid idő alatt hoztuk össze – gyakorlatilag leültünk és megcsináltuk. A Dúdolón fél évig dolgoztunk, arra törekedtünk, hogy profi hangzást érjünk el, de azok, akik ismerik a dalainkat, továbbra is ránk ismerjenek. A stúdióban hatalmas segítséget kaptunk Emmer Pétertől, aki rockzenész létére már több verséneklő csapat felvételeit is segítette. A mi dalainkon is rengeteget alakított: segített, hogy tudatosabban hangszereljünk, hogy az alapok, a szólamok a helyükön legyenek. Emellett az előző két albumon többnyire közismert költemények, standard darabok szerepeltek, most viszont enyhén a felfedezés felé mozdultunk el.

A teljes cikk nyomtatott kiadásunkban olvasható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?