Ischémiás szívbetegség

Dúbravka jeligére: „Édesanyámat gyakori rosszullétek gyötrik, 67 éves. Erős szorító fájdalom a mellkasban, torokban. Ezzel egy időben gyengeség, remegés, nehéz légzés, erős izzadás tetőtől talpig, ami egy-két percig tart. Már voltunk belgyógyásznál, aki kivizsgálta a szívét. Pszichiáternél is, mert a mama gyakran mondogatta: jobb volna meghalni, minek az ilyen élet? Utazás közben is voltak ilyen rosszullétei, azóta nem mer utazni. A gyógyszerek, melyeket szed: Cavinton, Corvaton, Anopyrin, Digoxin.”

A felsorolt panaszok, illetve a csatolt lelet alapján csaknem bizonyos, hogy édesanyjának ischémiás szívbetegsége van. Néhány adat pontosításra szorulna: nem írja, hogy az orvosi leletben említett Iso-Ket spray segít-e panaszain? A felsorolt gyógyszerek közül hiányolom a leletben is javasolt béta-blokkolók alkalmazását. Az ún. angina pectoris (olyan mellkasi fájdalom, melyet a szívizom elégtelen vérellátása okoz) kezelésében gyors hatású szerként a Nitroglycerint (esetleg Nitromint, Iso-Ket, Maycor spray-t) használunk, a rohamok megelőzésében viszont elsősorban a béta-blokkolókat (Betaloc, Corvitol, Egilok, Concor stb.) adunk. Erről régebben már részletesebben írtam, ezért a többi csoportba tartozó gyógyszert most nem sorolom fel. A panaszok alapján nem egyértelmű a Digoxin szükségessége. Joggal feltételezi, hogy édesanyja depressziós. Oka több is van: az életkora, legközelebbi hozzátartozóitól messzebb lakik. Ráadásul most utazni sem mer. Az elhúzódó betegség elcsüggeszti, felőrölheti lelki tartalékait. Meg kellene konzultálni azt is, ha édesanyja depressziós, miért nincs gyógyszerei között antidepresszívum – a Cavintont nem ezekre a panaszokra találták ki. Mivel sok idő telt el az Ön levelének megírása és e válasz között, legcélravezetőbbnek esetleg egy személyes megbeszélést tartanék.

Dr. Balázs Ferenc, kardiológus-belgyógyász

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?