Irodalmi Szemle, 2011. február

<p>Líra: Koncsol László, Cselényi László és Szöllősi László versei. Oszthatatlanná kövesedett táj címen költői összeállítás Polgár Anikó fordította kortárs lírikusok darabjaiból: Jorgosz Markópulosz, Eva Mišíková és Jouni Inkala versei.</p>

Széppróza
Duba Gyula Esik a hó 2. című, valamint Szalay Zoltán L. második élete című novellája; részlet Vörös István regényéből (Jóslástan alapfokon – Szerdahelyi Tímea). Gál Sándor (Feljegyzések elmenőben II.) és Varga Imre (Reggelnapló) naplója.
Szomszédság Kiss Gy. Csaba (Kik voltak azok a magyarónok? Az asszimiláció szlovák regények tükrében) és Alabán Ferenc (A hungarológia irányai. Eredmények és értelmezések) tanulmánya.

Arc
Esszé és montázs: a nyolcvanéves Szeberényi Zoltánt köszönti Tőzsér Árpád (Rezeda Kázmérról, Goriot apóról és a fotellétről). A hatvanöt éves Kovács Magdát köszönti Vathy Zsuzsa (A Csodagombóc és a Fekete szél írójának). Alabán Ferenc hatvanéves – az irodalomtudósról szól Németh Zoltán tanulmánya (A szlovákiai magyar irodalomtudomány önreprezentációs lehetőségei). Kulcsár Ferenc esszéje Lászlóffy Aladárról: „hogy kitudódjék a világ”.

Szemle
Az író élete és műve címmel Kovács Győző ismerteti Márkus Béla monográfiáját (Dobos László). Bárczi Zsófia recenziója (A nyelv hanyatlástörténete) Adan Kovacsics esszékötetéről (Guerra y lenguaje). Száz Pál színikritikája (A kígyó, avagy a pokol bennünk) a varsói Teatr Wielki és a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház közös előadásáról. Csehy Zoltán zenekritikája (Fény és arany) Eric Whitacre legújabb CD-jéről (Light and Gold). Szászi Zoltán jegyzete a lapot illusztráló Gyenes Gábor művészetéről (A dolgok elválasztásáról).

Holmi
Irodalmi és kulturális hírek.

Címlap és képanyag
GyenesGábor

Szerkesztőségi órák: kedden, 9-től 15-ig.

Kenéz Borbála

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?