Indul a Margó Irodalmi Fesztivál

Indul a Margó Irodalmi Fesztivál
Budapest |

Csütörtökön kezdődik a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztivál, amely négy napon keresztül elsősorban a friss magyar megjelenéseket ajánlja az olvasók figyelmébe.

A klasszikus könyves programok – kerekasztal-beszélgetések, kötetbemutatók, vásár – mellett számos esemény műfaji határterületeken mozog,irodalom és film, irodalom és színház, irodalom és zene, irodalom és muzeológia vagy akár irodalom és közélet kapcsolatára kérdez rá.

Hogy csak néhány példát említsünk: a fesztivál az Ivan & The Parazollal indul és Lovasi András koncertjével zárul (aki egyébként a Margó Extrának, vagyis a rendezvény irodalom- és olvasásnépszerűsítő beszélgetéssorozatának is vendége lesz vasárnap; ezt megelőzően Lilu, Mautner Zsófi és Vitáris Iván mesél meghatározó könyvélményeiről). A Margón mutatják be a Rossz versek című film DVD-kiadásához készült novelláskötetet koncertbe ágyazott felolvasószínház formájában. Kivonul a Várkert Bazárba a Petőfi Irodalmi Múzeum is, amelynek munkatársai egyebek mellett nagy magyar írók relikviáiról, bútorairól (és nem mellesleg, azok eszmei és számszerűsíthető értékéről) mesélnek az érdeklődőknek.

Az ősz egyik várva várt megjelenése Krasznahorkai László új regénye, a Mindig Homérosznak. A könyvet rendhagyó előadás keretében mutatja be Haumann Péter színművész és Miklós Szilveszter dobos közös műsorában.

Tegnapi, friss hír, hogy Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye továbbjutott az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerésre, a Nemzeti Könyvdíjra jelölt könyvek szűkített, öt címet tartalmazó listájára is az idegen nyelvről angolra fordított művek újonnan létrehozott kategóriájában.

Friss, ropogós, magyar

Persze, nem az új Krasznahorkai-regény az egyetlen friss húzócím a Margó kínálatában. Új kötetét hozza Bartis Attila, Az eltűnt idő nyoma az író naplójegyzeteit, rövid írásait tartalmazza. Szántó T. Gábor Európa szimfónia címmel írt regényt, Nádas Péter Leni sír – Összegyűjtött esszék I. című kötetében 1990 és 2017 között közölt, politikai tárgyú írásait adja közre (a szerzővel Csehy Zoltán beszélget szombaton). Idei könyvével szerepel a Margón Babarczy Eszter, Barnás Ferenc, Darvasi László, Gárdos Péter, Karafiáth Orsolya, Kukorelly Endre, Molnár T. Eszter, Szécsi Noémi is.

Aki a magyar stand upot szereti, szombaton este látogasson el a Várkert Bazárba: 19 órától Bödőcs Tibor mutatja be Meg se kínáltak című (első) regényét, 20.30-tól pedig Tóth Edu mesél Kutatás az ébrenlétben címmel megjelent önéletrajzi novelláskötetéről. A kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom iránt érdeklődőket minden nap várják könyvbemutatók, beszélgetések, de felturbózott változatban a vasárnap délelőtt az övék: egyebek mellett megtudhatják, mi is az a kamishibai, megismerhetik a világ működését (ahogy azt a drámapedagógus látja-láttatja), és elmerülhetnek Jakub Plachý A nagy pisikönyv című, enciklopédikus alaposságú képregényes művében is, mégpedig a cseh szerző útmutatásával.

Világirodalmi kitekintés

Az őszi Margó Fesztiválon több olyan külföldi szerző is tiszteletét teszi, akinek friss magyar fordítás ad aktualitást. Holnap este például az izlandi Jón Kalman Stefánssonnal találkozhatnak az érdeklődők, akivel Tompa Andrea beszélget Menny és pokol-trilógiájáról. A költői szépségű elbeszélés három köteten át meséli el a hóviharokkal birkózó, élők és holtak világa között imbolygó fiú történetét. Megtudhatjuk, milyenek voltak az 1900-as évek elején az izlandi mindennapok a glecscserek árnyékában, ahol a mindenható kereskedők, a hajóskapitányok és a zaklatott lelkű tiszteletesek mellett a szegények és a nők csak mellékszereplők lehettek; a szerző azonban éppen az ő szemszögükből mutatja be e távoli vidéket.

Szintén Izlandról érkezik Sigríður Hagalín Björnsdóttir, aki A sziget című, a disztópia, a thriller és a politikai fikció határmezsgyéjén mozgó könyvét mutatja be. A norvég Kim Leine A szellemidéző és a tiszteletes című regényét hozza, a dán Sissel-Jo Gazan A dinoszaurusz tolla című thrilleréről mesél, az amerikai André Aciman pedig a filmként, pontosabban adaptált forgatókönyvként Oscar-díjat nyert Szólíts a neveden folytatását, a Találj rám! című könyvét hozza. Alfonso Cruz új regényére már csak azért is kíváncsiak vagyunk, mert a portugál szerző Festő a mosogató alattban a nagyszülei által bújtatott, a nácizmus elől menekülő szlovák zsidó festő valós történetét gyúrja össze fantasztikus elemekkel.

És még egy ínyencség, jóval távolabbi régiókban kalandozva. Az utóbbi években egyre nagyobb sikert aratnak a nem angolszász területekről származó zsánerszerzők. Ken Liu novellái és szerkesztései, valamint A Háromtest-probléma Hugo-díjas szerzője, Cixin Liu nemrég magyarul is megjelent kötetei alapján a kortárs kínai sci-fi kerül terítékre azon a beszélgetésen, amely Molnár Berta, Salát Gergely, Takács Gábor és Gaborják Ádám részvételével zajlik a pénteki nap záróprogramjaként.

Az már szerda este kiderül, hogy Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás és Mécs Anna után ki nyeri a Margó Irodalmi Díjat, amit ötödik alkalommal ítélnek oda a legjobb első prózakötetnek.2019-ben összesen 34 könyvet jelöltek a díjra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?