Így mulat a magyar

<p>Ma már nem húzatjuk a fülünkbe kedvenc nótánkat a mulatóban, és nem ragasztunk bankót a cigány homlokára. Legfeljebb a lakodalmakban hallunk élőben lakodalmast. Az egyszerű, fülbe mászó dallamokra azonban szükségünk van, ezért CD-ket veszünk, letöltünk, megosztunk, böngészünk vagy valamelyik tematikus tévécsatornára kapcsolunk.</p>

ELŐZETES

Manapság reneszszánszát éli a mulatós zene, amelynek népszerűsége a szakmabeliek szerint nem hagyott alább az elmúlt évtizedben, csupán a rivaldafényből tűnt el egy időre. Most viszont újra izzik a műfaj, letöltési rekordokkal és fiatal trónkövetelőkkel.

A mulatós zene szerelmesei azt állítják, egy-egy jó dallam bearanyozza az egész napjukat, és kibillenti őket a megszokott szürkeségől. És mivel szerintünk sem mindegy, hogy fütyörészve megy-e az ember reggel munkába vagy fád belenyugvással, figyelmükbe ajánlunk egy négyállomásos turnét, amelyen a mulatós műfaj magyarországi ászait, illetve feltörekvő művelőit kínálja a Music Art ügynökség.

Június második felében Rimaszombat, Galánta, Érsekújvár és Komárom közönsége készülődhet egy nagy nyáravatóra. A négyórás műsorban egymást váltják olyan előadók, mint Bódi Guszti és a Fekete szemek, Jolly és Suzy, Nótár Mary, Csocsesz, Rigó Mónika, Dankó Szilva és a Sógorok együttes.

A műsor sokatmondó címe Fergeteges mulatós party. A szervező ügynökség egyik vezetője, Héger Rudolf elmondta: úgy válogatták össze a fellépőket, hogy minden korosztály megtalálja a maga kedvenceit. Szerinte a tizenévesek közöt is sok rajongója van a mulatós zenének, egyszerűen azért, mert a magyar ember életkorra való tekintet nélkül szeret mulatni. „Ebből kiindulva úgy gondoltuk, hogy a nyár nem múlhat el mulatós partik nélkül. A városokat részben spontán választottuk, részben pedig eddigi tapasztalataink alapján ezeken a településeken és környékükön mutatkozik fokozottabb igény erre a műfajra.”

Mivel mindenütt szabadtéri színpadon zajlanak majd az események, az sem jelent gondot, ha a közönség egy része táncra perdül. Ha viszont az időjárás nem tenné lehetővé a szabadtéri partit, mindenütt van katasztrófa-forgatókönyv, ami természetesen azt jelenti, hogy a helyi művelődési házba húzódnak be a mulatni és mulattatni vágyók.

Héger Rudolftól megtudtuk, hogy egy-egy fellépő negyven percet kap, plusz a ráadás. Így a parti 4–5 órás is lehet. Néhányan zenekarral jönnek, mások hozott zenei alapra énekelnek. Szinte valamennyien felléptek már hazánk magyar lakta területein, közös műsorban azonban most láthatók először nálunk.

Aki nem érdeklődik a műfaj iránt, talán nem is tudja, hogy a mulatós zenén belül is vannak különböző stílusok, összetéveszthetetlen előadók, illetve olyan kreatív újítások, mint például a latin zene elemeinek vegyítése a mi jó öreg lakodalmasunkkal. A fiatalabbak újraértelmezik a magyar nótákat, sőt akár a népdalokat is. Mivel sok múlik a hangszerelésen, az új köntös lehet poposabb, cigányosabb, sőt akár a legmodernebb elektronikus zene is becsempészhető az alapokba. „De mindig fontos a jó ritmus, az egyszerű szöveg és a pozitív hangulat. Vannak előadók, akik új számokkal jelennek meg, például Jolly és Dankó Szilvia. De Nótár Mary is és a Bódi család is gyakran meglepi a közönséget egy-egy vadonatúj albummal. A turnén szereplő előadók a YouTube videómegosztó portálon is komoly sikereket érnek el. Több millióan töltik le és hallgatják a számaikat. Nótár Marynek például vannak olyan dalai, amelyekre már több mint hét millióan voltak kíváncsiak. Jolly dalai is több millió letöltésnél tartanak. Ez pedig nem biztos hogy az igénytelenséget jelzi, hanem egyszerűen a jókedv, a kikapcsolódás iránti igényt” – hangsúlyozta Héger Rudolf, aki szerint erre a műfajra is érvényes, hogy a trendeket főleg azok az előadók diktálják, akik napi szinten jelen vannak a médiában. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?