Igazgatót csináltak a nyughatatlan táncosból

MTI-HÍRMoszkva.

MTI-HÍR

Moszkva. Sokak meglepetésére a Boljos színház körüli folyamatos botrányok egyik okozójának tartott balett-táncost, Nyikolaj Ciszkaridzét nevezte ki a szentpétervári balettakadémia élére az orosz kulturális miniszter.

A Bolsoj volt szólótáncosa, aki balettpedagógusként is működött a világhírű moszkvai teátrumban, az utóbbi két évben számos botrányt keltett nyilatkozataival. Bírálta a színház évekig tartó, méregdrága felújításának eredményét, és a szakmai vezetéssel is vitába szállt. A két fél közti ellentétek a Szergej Filin művészeti igazgató ellen januárban elkövetett kénsavas támadást követően éleződtek ki. A táncos több fegyelmit kapott, végül nem hosszabbították meg júniusban lejárt szerződését.

Mindezek után sokakat meglepett Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter bejelentése, amely szerint a 39 éves táncos lesz a világhírű szentpétervári balettakadémia vezetője.

A Kommerszant című orosz napilap szerint Nyikolaj Ciszkaridze kinevezése komoly problémákat szülhet az akadémia és a Bolsoj közt régóta fennálló rivalizálásból fakadóan: a 18. században, eredetileg Imperial Ballet School néven alapított szentpétervári intézmény tanári kara ugyanis könnyen lehet, hogy nem akar majd együtt dolgozni a Bolsojból érkezett táncossal. Julia Telepina, az intézmény szóvivője szerint az iskola „nagyon érzékenyen” reagált a hírre. Mint elmondta, illett volna előre tudatni az intézménnyel a döntést, hiszen sokan évek óta dolgoznak ott és megérdemelték volna az előzetes tájékoztatást.

A január 17-i támadás során Szergej Filin súlyos szem- és arcsérüléseket szenvedett. Előbb Moszkvában, majd egy németországi klinikán kezelték: több mint húsz szemműtéten esett át és mostanra részben visszanyerte látását. A művészeti igazgató szeptemberben tért vissza Moszkvába, hogy részt vehessen a Bolsoj szezonnyitó társulati ülésén és újra munkába állhasson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?