Idült alkoholizmus

Alkoholfüggőség jeligére: „Mikor beszélünk kezdődő alkoholfüggőségről? Sokat vitatkozunk a férjemmel erről a kérdésről. Első dolga, ha hazajön a munkából, hogy megiszik l dcl bort. Rövidebb-hosszabb szünetekkel naponta ez vacsoráig 7 dcl–1 litert jelent, esetleg ezen felül is. Sokszor még megelőzi 2 üveg 10-es vagy 11-es sör is. ĺgy estére sajnos változást veszek észre a modorán, beszédstílusán. De ő vitatkozik, szerinte ez nem nagy mennyiség, nem árthat meg. Kérem válaszát, hogy mikor kezdődik az alkoholfüggőség? Lehet, hogy mégis neki van igaza, és én csak képzelődöm?”

Az alkoholizmusnak többféle tipológiája létezik, de a gyakorlatban ezeket nehéz alkalmazni. Elterjedt a szakirodalomban a Jellinek-féle osztályozás, mely alfa-alkoholizmusnak nevezi a megvonási tünetekkel nem járó, főleg feszültségcsökkentés céljából, másodlagosan történő rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztást, amelynek már szociális és egészségügyi ártalmai lehetnek. Béta-típusú alkoholizmusnak nevezi azt, amelyben a testi és idegrendszeri károsodások gyakoriak. A tipikus iszákos a gamma-alkoholista, erre jellemző, hogy időszakosan, de egyre gyakrabban részegedik le, majd egy ideig nem iszik, vagy csak keveset. A delta-típusú iszákos viszont folyamatosan részeg. Az alfa-típusú alkoholizálást tartják a leggyakoribbnak és az idült alkoholizmusnak megfelelő folyamatnak, illetve állapotnak. Ezt szokták konfliktusos ivásnak is nevezni, mert az ivással megszüntetendő feszültség elsősorban neurotikus konfliktusokból, az emberközi kapcsolatok konfliktusaiból ered. Ilyen alkoholizálást eredményeznek a társadalmilag nehezen beilleszkedő embereknél a hosszan tartó meghiúsulások, az elégedetlenség és az elismeréshiány. A napi 2 dcl tiszta bor, vagy fél liter sör, vagy fél deci tömény ital nem vezet alkoholizmushoz, az ettől jóval nagyobb mennyiségek viszont igen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?