Időutazás Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely |

<p>Középkori vásár, lovagi torna, hétpróba, kézművesek sátrai, páncél- és fegyverkiállítás, harci arcfestés, történelmi előadások, író-olvasó találkozó. A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum (Sárga Kastély) udvarán, a hétvégén megelevenedett a régmúlt.</p>

Az I. Historium Történelmi Napok – Rozgony 700 éve elnevezésű rendezvény péntek délelőtt tizenegy órától várt kicsiket és nagyokat, a történelem kedvelőit és szórakozni vágyókat egyaránt. „Nagy rajongója vagyok a középkornak és mindennek, ami összefügg a lovagok korával. Rengeteg történelmi fesztiválon vettem már részt, például a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon is. Az itt látottak adták az ötletet, és az, hogy Dunaszerdahelyen még sosem volt ilyen középkori rendezvény” – árulta el Bíró Szabolcs, a fesztivál megálmodója, és egyben lelkes házigazdája.

A látogatók úgy érezhették magukat, mintha egy kastély udvarán ücsörögnének, 700 évvel ezelőtt. Korhű ruhákban apródok szaladgáltak, vagy büszke lovagok masíroztak karddal az oldalukon. A házigazda például a Rettenthetetlen című film főszereplőjeként, William Wallace-ként pózolt, kékre mázolt arccal, teljes harci díszben. Mint mondta, sokan figyelmeztették, hogy nagyon nehéz megszervezni egy ekkora eseményt. „Nekem szerencsére komolyabb probléma nélkül sikerült. Először is összeállítottam a programot, hogy milyen árusokat és fellépőket szeretnék látni a Kastély udvarán. Mindegyikük elsőre rábólintott a meghívásomra” – tette hozzá a regényíróként is ismert Bíró.

A Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete is képviseltette magát. Ők egy 12 éve működő egyesület, akik legfőbb céljuknak azt tartják, hogy felelevenítsék és megszerettesék a régmúlt időket fiatalokkal és idősekkel egyaránt. Nem csak Magyarországon de szerte Európában is ismerik őket, voltak már Franciarországban és Bulgáriában is. Két busszal érkeztek és teljesen ingyen léptek fel. A saját maguk által felállított lovagi táborban aludtak.

A kastély udvara megtelt élettel. A kert egyik végében korabeli tánclépéseket tanulhattak a hölgyek. A gyerekek harci arcfestét követően rettenthetlen ábrázattal vetették magukat a sokadalomba. A kapunál ostorok csattogtak, mások íjászkodhattak, dárdákkal célba dobhattak, sőt, aki igazán bátor volt lovagi tornán is részt vehetett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?